c S

Poslanci danes o soglasju k imenovanju Fakina na čelo ZZZS

24.04.2015 08:04 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Poslanci bodo danes odločali o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pričakovati je, da Fakin soglasja ne bo dobil, saj je mandatno-volilna komisija poslancem predlagala, naj tega ne storijo.

Na seji mandatno-volilne komisije je proti soglasju za Fakinov vnovičen mandat glasovalo 15 članov, za pa je bil le eden.

Fakinu so med poslanskimi skupinami izrazili podporo le v SD. V poslanski skupini DeSUS so deljenih mnenj, v ZL pa so na seji mandatno-volilne komisije izrazili prepričanje, da je Fakin med vsemi najmanj slab kandidat, a so od njega pričakovali še nekaj pojasnil. Ostale poslanske skupine ga ne podpirajo.

Če Fakin v DZ ne bo dobil podpore, bo moral ZZZS ponoviti postopek javnega razpisa. Doslej se je v DZ že dvakrat zgodilo, da predlagani kandidat za prvega moža ZZZS ni dobil zadostne podpore. Obakrat je bil to Franc Košir, prvič leta 1993 in nato leta 2002.

Postopek imenovanja poteka tako, da najprej o prijavljenih kandidatih odloča upravni odbor ZZZS, ki izbere kandidata in ga predlaga v imenovanje skupščini ZZZS. Če skupščina kandidata podpre, predlog roma v DZ, kjer poslanci glasujejo o soglasju k imenovanju.