c S

DZ o novi parlamentarni preiskavi bank

24.04.2015 08:12 Ljubljana, 24. aprila (STA) - DZ bo v sklepnem delu aprilske seje na zahtevo SDS odredil parlamentarno preiskavo o bankah. Podpise pod zahtevo so prispevali v NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, a so v vseh poslanskih skupinah v dosedanjih razpravah o bankah podpirali najrazličnejše ideje za razčiščevanje njihove sanacije.

Parlamentarna preiskava bi se osredotočila na oceno dejanskega stanja in na ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank zaradi suma, da so sodelovali pri nadzoru bančnega sistema in pri vplivanju na odločitve v zvezi z odobritvijo odpisanih kreditov, unovčenih garancij, posojilne politike in prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Komisija bi tako pod drobnogled vzela nepravilnosti v bančnem sistemu pred krizo, odgovornost regulatorja, ustreznost ukrepov, zakonitost delovanja bank, kdo so bile odgovorne osebe pri podeljevanju spornih kreditov, pod kakšnimi pogoji so bili ti dani, vpliv funkcionarjev in povezanih oseb ter razloge in postopke za likvidacijo dveh bank.

S tem bi v bistvu nadaljevala delo preiskovalne komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je v mandatu prejšnje vlade vodil Marko Pogačnik (SDS). Ta je zaslišala številne vodilne v bančnem sistemu, a je bilo njeno delo po Pogačnikovih besedah oteženo in omejeno, ker si zaradi bančne tajnosti ni uspela zagotoviti dostopa do ključne dokumentacije.