c S

Na višjem sodišču ponovno o primeru umrlega dečka v Pristanu

31.03.2015 13:09 Maribor, 31. marca (STA) - Na mariborskem višjem sodišču se je danes začela pritožbena obravnava v primeru na prvi stopnji izrečene oprostilne sodbe za smrt dečka na mariborskem kopališču Pristan. Tožilstvo se je na oprostilno sodbo pritožilo in zahtevalo bodisi obsodilno sodbo ali pa razveljavitev prvostopenjske odločitve in ponovitev sojenja pred novim sodnim senatom.

Mariborsko okrožno sodišče je lani vaditelju Jerneju Lorbku, ki ga je tožilstvo bremenilo povzročitve smrti iz malomarnosti, ter lastniku podjetja Kiki organizacija Kristijanu Habjaniču in direktorju Športnih objektov Maribor Antonu Knezu, ki naj ne bi poskrbela za dovolj varnosti na kopališču, zaradi pomanjkanja dokazov izrekla oprostilno sodbo.

Kot je takrat v sodbi pojasnila sodnica Tanja Rot, takšna nesreča, ko so po plavalnem tečaju na mariborskem pokritem kopališču Pristan pred petimi leti našli utopljenega šestletnega Marcela Klinca, zahteva odziv tožilstva, ki je pod pritiskom javnosti, da najde krivca za to nezgodo, a naj bi bila ta tudi po ocenah sodnega izvedenca le "zaporedje nesrečnih naključij".

A prav mnenje izvedenca je za tožilstvo glavni kamen spotike, zaradi katerega se je slednje po besedah Zorana Klinca tudi pritožilo, saj naj bi prvostopenjsko sodišče zmotno ugotovilo dejansko stanje in je v pretežni meri prezrlo ugotovitve izvedenca. Tožilstvo zahteva devetmesečno zaporno kazen za Lorbka ter devetmesečni pogojni kazni za ostala dva, ali pa razveljavitev sodbe in ponovno sojenje.

Zaradi prekinitve današnjega naroka višji državni tožilec Klinc sodišču še ni uspel pojasniti, kaj je ključni del izvedenčevega mnenja, ki ga je sodišče prezrlo. Zaključek sodišča prve stopnje bi lahko bil drugačen, zato prepustimo sodišču druge stopnje, da pove svoje, je dejal Klinc.

Zagovornica prvoobtoženega Lorbka Teja Kovačič Mlinar pa je prepričana, da bo višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo. Kot je povedala, obramba že ves čas zatrjuje, da Lorbek sploh ni mogel biti odgovoren za očitano dejanje, saj ni bil on tisti, ki je pripeljal otroke na bazen. To je po njenih besedah storila šola, ki je opustila določene dolžnosti glede varnosti otrok.

V zvezi z očitki sodišča na račun izvedenskega mnenja je dejala, da ti ne držijo. Sodišče se je po njenem mnenju opredelilo do prav vseh njegovih izvajanj, a je dejstvo, da je izvedenec šele na zadnjem naroku povedal, da obtoženim ni bilo česa očitati in da so ravnali povsem korektno ter da je šlo za splet nesrečnih okoliščin.

Družina umrlega dečka, ki je leta 2010 utonil med šolskim plavalnim tečajem, je sicer po pisanju medijev že lani z Zavarovalnico Maribor, pri kateri so imeli Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, sklenila poravnavo, a so se stranke dogovorile, da višine odškodnine javno ne bodo razkrile.