c S

Grčija s posojilodajalci nadaljuje pogajanja o reformah

30.03.2015 15:04 Bruselj/Atene, 30. marca (STA) - Grški predstavniki s posojilodajalci v Bruslju danes nadaljujejo pogajanja o končnem programu reform, v zameno za katerega naj bi ji EU izplačala preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči. Če Grčija s posojilodajalci ne bo dosegla dogovora, bi državo to potisnilo v bankrot in prisililo k izstopu iz območja evra.

Grški in evropski strokovnjaki so reforme usklajevali ves konec tedna, pogajanja o pogojih za prejem pomoči pa se danes znova nadaljujejo, saj dosedanja usklajevanja niso prinesla napredka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je na vprašanje novinarjev, ali so že dosegli kakšen napredek, danes v Bruslju odgovoril, da ne, vendar pa je dejstvo, da se pogajanja danes nadaljujejo po celotnem koncu tedna daje pozitiven znak, ki kaže na pripravljenost za dogovor.

Po neuradnih informacijah so predstavniki posojilodajalcev v Bruslju seznam reform v nedeljo označili kot "veliko preveč nedoločen", "neverodostojen" in "nepreverljiv" ter zahtevali izboljšave. Grki naj bi jim predloge predstavili celo le v elektronski obliki na mobilnih napravah ter v grščini.

Grčija je sicer obljubila, da bo seznam reform predstavila že v začetku tedna, vendar pa zaenkrat ne kaže, da bo to lahko bilo že danes. Ko bodo Atene tudi uradno predstavile reformni seznam, bodo tega najprej pregledali strokovnjaki, nato pa finančni ministri območja z evrom.

Neimenovan vir je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da je zelo malo verjetnosti, da bi se evroskupina sestala še ta teden. Schinas pa je pojasnil, da bodo finančni ministri konec tedna najverjetneje imeli telefonsko konferenco, na kateri naj bi se dogovorili, da bo srečanje evroskupine potekalo po velikonočnih praznikih.

S paketom reform želi grška vlada v državno blagajno prinesti dodatne tri milijarde evrov, ne da bi posegali v plače javnih uslužbencev in pokojnine. Posojilodajalci pa naj bi od grške vlade kljub temu zahtevali, da zniža plače in pokojnine.

Grčiji sicer brez novih sredstev prihodnji mesec grozi, da bo ostala brez denarja. To bi lahko pomenilo tudi prisilni izstop iz območja z evrom. Stranka Siriza, ki je januarja zmagala na volitvah, je v predvolilnem boju obljubila konec bolečega varčevanja in nepriljubljenih reform. A je EU zaprla pipico in do novega dogovora o reformah ne želi izplačati preostalih 7,2 milijarde evrov.

Grški premier Aleksis Cipras naj bi o paketu reform danes spregovoril tudi v grškem parlamentu, potem ko se je v zadnjih dneh znašel pod obilico očitkov tamkajšnje opozicije, da ni izpolnil predvolilnih zavez.