c S

Veber zagotavlja, da ne bo odstopil

30.03.2015 13:50 Ljubljana, 30. marca (STA) - Minister za obrambo Janko Veber zagotavlja, da ne bo odstopil s funkcije, kot ga je k temu pozval premier Miro Cerar. Tako se bo Veber zagovarjal pred DZ, ki mu bo premier Cerar predlagal Vebrovo razrešitev. Položaj bo še danes obravnaval kolegij predsednika SD in v prihodnjih dneh predsedstvo stranke, je pojasnil prvak SD Dejan Židan.

Židan na vprašanje, ali bo predsedstvu predlagal odhod stranke iz koalicije, novinarjem ni konkretno odgovoril. "Sprejeli bomo kolektivno mnenje. Čeprav smo manjša stranka v koaliciji, pričakujemo, da so podobna merila do nas kot do ostalih," je poudaril prvak SD.

Veber medtem vztraja, da je ravnal zakonito in odgovorno in je tako odločitev Cerarja zanj presenečenje. Tako kot je ves čas govoril, da je bil presenečen sploh nad tem, da je podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin govoril o tem, da naj bi kot minister na Morsu spremljal nadzor privatizacije.

"Temu ni tako. Delovali smo znotraj svojih pooblastil. Obveščevalno-varnostna služba (OVS) je kot eden sestavnih delov Morsa v skladu s svojimi pristojnostmi le pogledala, kaj pomeni za njihovo organizacijo, če pride do zamenjave lastništva operaterja," je ponovil Veber.

Na vprašanje, ali bo usoda koalicije odvisna od enega človeka, se ni želel izrekati. Zatrdil je, da ne bo odstopil, ker da ni nobene podlage za to. Vprašanje, ali ne bi bila zato, ker ne uživa več zaupanja premierja, najboljša rešitev za vse skupaj pač njegov odstop, pa je treba po Vebrovih besedah analizirati. Po njegovem mnenju pa bi bilo nekorektno, če bi sedaj prevzel odgovornost za nekaj, "česar nisem naredil".

"Lahko govorim le o tem, da sem deloval v skladu s pooblastili," je ponovil in poudaril, da ima čisto vest ter da je bilo njegovo ravnanje korektno. Če bo v DZ potekal postopek njegove razrešitve, ima po njegovih besedah tudi nekaj časa, da svoja stališča pojasni.

Tudi v SD so po besedah Židana prepričani, da je Veber delal in dela zakonito ter pod njegovim vodstvom OVS ni posegla v civilno sfero. Minister pa je naredil to, kar kot minister mora, je dodal Židan.

Veber, tudi podpredsednik SD, sicer o ravnanju stranke ni želel dajati izjav. Novinarje je vseeno zanimalo, ali ne gre izključiti odhoda SD iz koalicije, a je Veber odgovoril, da je to vprašanje za organe stranke.