c S

Cerar je ocenil, da Veber ne more več opravljati funkcije ministra

30.03.2015 13:04 Ljubljana, 30. marca (STA) - Premier Miro Cerar je na podlagi preučitve vseh dejstev ocenil, da minister za obrambo Janko Veber ne more več opravljati funkcije, zato ga je pozval, da se z odstopno izjavo umakne. Svojo odločitev mu mora Veber sporočiti najpozneje v torek, sicer bo še isti dan podal predlog za njegovo razrešitev, je dejal na novinarski konferenci.

Veber je sicer že napovedal, da ne bo odstopil.

Razlog za omajano zaupanje Cerarja v Vebrovo delo so nedoslednosti ministra pri pojasnjevanju glede naročanja analize in pravno sporna vprašanja, ki so se postavila, je dejal Cerar po koalicijskem vrhu.

"Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot," je dejal Cerar in dodal, da bi Veber lahko ubral legitimno možnost prek sveta za nacionalno varnost in pristojnih teles. Spomnil je, da obstaja vladna skupina za zaščito kritične infrastrukture, Veber pa po njegovem primernih in zakonitih sredstev, ki so bila na voljo, ni uporabil v zadostni meri.

Če je pa minister menil, da je treba angažirati Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo, bi moral o tem obvestiti bodisi predsednika vlade bodisi vlado ter analizo odrediti z dokumenti, je razložil Cerar. Komunikacija med Vebrom in generalnim direktorjem OVS Gorazdom Rednakom oziroma OVS pa bi morala biti pisna in sledljiva, zdaj se namreč pojavljajo dvomi, ki jih ni mogoče izključiti, je še dodal premier, ki se strinja, da mora vlada obravnavati varnostne vidike privatizacije Telekoma.

Cerarju se namreč zdi nedopustno, da se delovanje obveščevalnih služb odreja ustno. "Samo pisno dokumentirani, jasni postopki omogočajo civilni in parlamentarni nadzor nad delovanjem obveščevalnih služb," je prepričan premier.

Ker ti kriteriji niso bili spoštovani, pa je prišlo do neustreznih postopkov, zato se vzpostavlja neka objektivna odgovornost ministra za nastalo situacijo, je nadaljeval Cerar. Po njegovem namreč ne sme biti kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja obveščevalnih služb.

Delovanje obveščevalnih služb mora biti zaradi njihovih pooblastil podvrženo skrajno restriktivnim merilom in pomembno je, da se ta merila spoštujejo, je še dodal. V tem primeru je očitno, da se teh meril ni spoštovalo, meni Cerar, vsak odstop od teh meril pa zanj pomeni hud problem.

Cerar Vebra spoštuje kot eminentnega politika, zato se mu je zdelo ključno, da se najprej z njim pogovori. Ko je sprejel odločitev, pa mu je dal možnost, da se sam umakne. Ker se Veber danes tako ni odločil, pa mu je Cerar dal čas do torka.

Veber se je znašel pod plazom očitkov, ker je OVS naročil pripravo analize posledic prodaje Telekoma Slovenije. Veber sicer zatrjuje, da je ravnal zakonito in v skrbi za varnost države tudi odgovorno.

Stranka SD mu je stopila v bran in izrazila prepričanje, da ga bosta zaščitili tudi koalicijski partnerici DeSUS in SMC s predsednikom Mirom Cerarjem na čelu. Ker se to ni zgodilo, lahko koalicijo zatrese morebiten odhod SD. Lahko pa ta stranka ponudi drugo ime za obrambnega ministra.

Židan je od odhodu z vlade sporočil, da bo danes kolegij SD in v prihodnjih dneh predsedstvo, odločitev pa bo kolektivna.

Cerar je na novinarski konferenci poudaril, da tukaj ne gre za vprašanje strankarske pripadnosti oziroma strankarska pogajanja, kdo podpira ministra, temveč za to, da ima on kot predsednik vlade možnost, da ob ugotovitvi ministrovega spodrsljaja ali napake tega ministra tudi pozove k odhodu.

Priznal je sicer, da je v koaliciji nastala določena napetost, sam je koalicijskim partnericam danes pojasnil razloge za svojo odločitev, SD pa predlagal, naj razmisli o novem kandidatu.

Predsednik vlade je še poudaril, da vlada zdaj deluje normalno naprej in nadaljuje s procesom privatizacije, sam pa proces Telekoma popolnoma ločuje od vprašanja, s katerim se ukvarjajo danes, je še dodal.

V NSi in SDS so sicer napovedali, da bodo zoper Vebra, v primeru, da ne bi odšel s položaja, vložili interpelacijo, a so danes sporočili, da je ne bodo vložili.

Vebru so sicer očitali zlorabo OVS, po njihovem mnenju pa se je tudi vse bolj zapletal. Sprva je namreč zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravil OVS. Pozneje pa je razkril delovno gradivo, ki je bilo po njegovih besedah podlaga za ustno poročanje direktorja OVS Gorazda Rednaka glede analize. Nazadnje naj bi predsedniku vlade predložil še zapisnik sestanka kabineta direktorja OVS.

Veber je bil pred imenovanjem za ministra poslanec, zato se lahko vrne v poslanske klopi, od koder pa bo v tem primeru moral oditi Franci Križanič, ki je v DZ prišel namesto Vebra.