c S

Grčija naj bi uradno predstavila reformni program

30.03.2015 08:33 Bruselj, 30. marca (STA) - Grčija naj bi po napovedih danes uradno predstavila končni program reform, v zameno za katerega naj bi ji EU izplačala preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči. Grški in evropski strokovnjaki so reforme usklajevali ves konec tedna, zadnje informacije pa niso bile vzpodbudne.

Kot je namreč poročala nemška tiskovna agencija dpa, so predstavniki posojilodajalcev v Bruslju seznam reform v nedeljo označili kot "veliko preveč nedoločen", "neverodostojen" in "nepreverljiv" ter zahtevali izboljšave. Grki naj bi jim predloge predstavili celo le v elektronski obliki na mobilnih napravah ter v grščini. Ustrezne podlage za pogajanj tako naj ne bi bilo.

Grški viri so pred tem v petek napovedali, da se bo z napovedanimi reformami v grško državno blagajno steklo dodatnih od tri do 3,5 milijarde evrov. Prav tako naj bi ukrepi spodbudili gospodarsko rast, medtem ko bi se država izognila nižanju plač in pokojnin.

Grčiji brez novih sredstev prihodnji mesec grozi, da bo ostala brez denarja. To bi lahko pomenilo tudi prisilni izstop iz območja z evrom.

La Siriza, ki je januarja zmagala na volitvah, je v predvolilnem boju obljubila konec bolečega varčevanja in nepriljubljenih reform. A je EU zaprla pipico in do novega dogovora o reformah ne želi izplačati preostale 7,2 milijarde evrov.

Ko bodo Atene uradno predstavile reformni seznam, bodo tega najprej pregledali strokovnjaki, nato pa finančni ministri območja z evrom. Ta proces naj bi trajal vsaj 24 ur.