c S

Turški predsednik Erdogan na uradnem obisku v Sloveniji

30.03.2015 08:33 Ljubljana, 30. marca (STA) - Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo danes na uradnem obisku v Sloveniji turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Obisk bo priložnost za nadaljevanje političnega dialoga in krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Turškega predsednika bo spremljalo več ministrov in številčna gospodarska delegacija.

Predsednik Pahor bo Erdogana in njegovo soprogo Emino sprejel z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani, sledili bodo pogovori v predsedniški palači, najprej na štiri oči med predsednikoma, nato pa še plenarni med delegacijama. Gre za povratni obisk po uradnem obisku Pahorja v Turčiji januarja lani, ko je bil turški predsednik še Abdullah Gül, Erdogan pa je bil premier.

Turškega gosta bosta ločeno sprejela tudi predsednika vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez. Erdogana bo na njegovem drugem obisku v Sloveniji - prvič jo je obiskal leta 2012 kot premier - spremljalo več ministrov, med drugim zunanji minister Mevlut Cavusoglu in minister za gospodarstvo Nihat Zeybekci.

V okviru obiska bo potekala tudi poslovna konferenca slovenskih in turških gospodarstvenikov, na kateri pričakujejo med 170 in 200 poslovnežev iz obeh držav. Udeležence bosta nagovorila predsednika Pahor in Erdogan.

Visoki predstavniki obeh držav na srečanjih, ki so v zadnjem času precej pogosta, vselej poudarjajo, da so odnosi med dvomilijonsko Slovenijo in 81-milijonsko Turčijo odlični, prijateljski in brez odprtih vprašanj. Državi sta marca 2011 sklenili strateško partnerstvo, Turčija pa velja za našo največjo zaveznico v muslimanskem svetu.