c S

Arabska liga s skupnimi vojaškimi silami, močna podpora posredovanju v Jemnu

30.03.2015 08:32 Sana/Šarm el Šejk, 29. marca (STA) - Arabski voditelji so se na dvodnevnem vrhu Arabske lige v Egiptu dogovorili o oblikovanju skupnih vojaških sil za odziv na ekstremistične grožnje v regiji. Obenem so podprli posredovanje proti šiitskim upornikom v Jemnu, ki ga je pred dnevi z zaveznicami sprožila Savdska Arabija. Letalski napadi na Hutije in spopadi v Jemnu so se nadaljevali.

"Arabski voditelji so se načeloma dogovorili o skupnih vojaških silah," je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi sporočil v nedeljo v govoru na vrhu v Šarm el Šejku. Po njegovih besedah se bodo arabski predstavniki kmalu sestali, da bodo preučili konkretne možnosti oblikovanja sil. Sile bodo namenjene odzivu na ekstremistične grožnje, podrobnosti pa Sisi ni razkril.

Po oceni analitikov bi vzpostavitev teh enot lahko trajala več mesecev. Šlo naj bi za prostovoljne sile, tako da države članice lige ne bodo obvezane vanje prispevati svojih enot. Napovedane sile naj bi sestavljalo okoli 40.000 pripadnikov posebnih enot, ki bi jih podpirala vojna letala, ladje in lahka oklepna vozila. Za zdaj sicer še ni namigov, da bi te sile posredovale tudi v jemenskem konfliktu.

Načrte za oblikovanje sil je vzpodbudila predvsem krepitev džihadistov, ki so prevzeli nadzor nad širnimi območji Sirije in Iraka, prav tako pa na moči pridobivajo v Libiji, je že pred vrhom povedal prvi mož Arabske lige Nabil al Arabi. Ta je na vrhu nato ocenil, da regijo ogroža uničujoča sila, ki želi uničiti etnično in versko raznolikost, s čimer je imel v mislih skrajno Islamsko državo.

Glede jemenske krize pa je Arabi zatrdil, da se bo posredovanje pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu nadaljevalo, vse dokler uporniški Hutiji ne bodo predali orožja in se umaknili z območij, ki so jih zavzeli.

Jemenski predsednik Aberab Mansur Hadi, ki so ga Hutiji izrinili iz Sane, je že v soboto na vrhu v Egiptu pozval, naj posredovanje traja do končne predaje upornikov.

"Pozivam k temu, da se operacija nadaljuje, dokler se ta tolpa ne preda iz vseh predelov v vseh provincah, ki jih je okupirala," je na vrhu dejal Hadi in dodal, da je posredovanje pod vodstvom Savdske Arabije namenjeno zaščiti jemenskega prebivalstva.

Hadi je še zahteval, da naj uporniški Hutiji predajo težko orožje, predajo pa naj se tudi njihovi voditelji.

A generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je na vrhu arabske voditelje pozval, naj jemensko krizo razrešijo miroljubno.

Savdski kralj Salman je medtem Hutije obtožil, da jih podpirajo neimenovane tuje sile, ki želijo destabilizirati regijo. Ob tem je obljubil, da se posredovanje njegove države ne bo zaključilo, dokler Jemen ne po ponovno stabilen. Sunitski kraljevi dvor Savdske Arabije želi preprečiti širitev vpliva šiitskega Irana, ki naj bi podpiral jemenske uporniške Hutije.

Medtem se nasilje v Jemnu nadaljuje. Najmanj 38 ljudi je bilo v nedeljo ubitih v spopadih med uporniškimi silam in plemenskimi borci blizu z nafto bogato regijo Usajlan v provinci Šabva na jugu države. Boji so izbruhnili, ko so plemenske sile napadle položaje upornikov. Hutiji in njihovi zavezniki iz sil, zvestih nekdanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, so po navedbah lokalnih varnostnih oblasti v bojih izgubili 30 borcev, plemenske skupine pa osem.

Bojna letala arabske koalicije so medtem obstreljevala vzletno-pristajalno stezo mednarodnega letališča v jemenski prestolnici Sana. V napadih koalicije je bilo v Sani poleg tega ubitih vsaj 15 pripadnikov sil uporniških šiitskih Hutijev.

Tarče napadov so bili poleg tega položaji upornikov v Hudaidi na zahodu Jemna ter mesto Sada na severu Jemna, ki velja za utrdbo Hutijev. Tam naj bi letala uničila več deset njihovih skladišč orožja.

Že v soboto so v pristaniškem Adnu na jugu Jemna potekali srditi spopadi med Hutiji in rivalskimi milicami, ki so od šiitskih upornikov v bojih uspele prevzeti nazaj nadzor nad tamkajšnjim letališčem. Smrtne žrtve so zabeležili na obeh straneh.

Zaradi vse nevarnejših razmer so medtem v soboto iz Sane evakuirali več kot 200 uslužbencev Združenih narodov, tujih veleposlaništev in drugih organizacij. Pakistan je medtem poslal letalo in ladje, da bi iz Jemna evakuiral svoje diplomatsko osebje in druge državljane. V Jemnu naj bi živelo 3000 Pakistancev, 1000 pa naj bi jih poskušalo zapustiti državo.

Tudi Indija je napovedala evakuacijo svojih državljanov iz Jemna z letalom, čeprav letališče v Sani ne obratuje več. V Jemnu je trenutno okrog 4100 Indijcev.