c S

Poslanska vprašanja Cerarju tudi o kadrovski politiki in usklajevanju pokojnin

30.03.2015 08:38 Ljubljana, 30. marca (STA) - Državni zbor bo današnji predzadnji dan redne marčevske seje namenil poslanskim vprašanjem premierju Miru Cerarju in ministrom. Opozicija pričakuje Cerarjeva pojasnila v zvezi s kadrovsko politiko, povračilom vojne škode in ukrepi za prestrukturiranje podjetij. Koalicijsko vprašanje premierju pa se nanaša na usklajevanje pokojnin.

Kako je z vladno kadrovsko politiko, bo Cerarja vprašal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Poslanka ZL Violeta Tomić opozarja, da sklepa DZ iz leta 1994 o pospešitvi pogajanj z Nemčijo za izterjavo vojne škode doslej ni udejanjila nobena vlada. Od premierja zato želi izvedeti, ali bo sedanja vlada zahtevala povračilo vojne škode, kot tudi ali bo pripravila zakon o poplačilu materialne škode iz časa 2. svetovne vojne.

Premierjevo pojasnilo v zvezi z vladnimi ukrepi na področju prestrukturiranja podjetij pričakuje vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa bo z vprašanjem pozval Cerarja, naj ponovi dano zavezo, da se bodo pokojnine usklajevale za leto 2014, v katerem je bila po prvih podatkih gospodarska rast 2,5-odstotna, do izplačila pa bo prišlo januarja 2016.

Torek, zadnji dan marčevske seje, bo poleg prvih obravnav dveh zakonskih predlogov s podpisom SDS prinesel tudi odločanje o mandatno-volilnih zadevah. Obeta se izvolitev Marka Ilešiča za sodnika na Sodišču EU in imenovanje Miloša Časa za direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev.