c S

Danes prvo srečanje na temo pogajanja o spremembah plačnega sistema

30.03.2015 08:37 Ljubljana, 30. marca (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja naj bi se na popoldanskem sestanku dogovorili o poteku pogajanj o spremembah plačnega sistema, ki jih predvideva že zadnji dogovor iz konca lanskega leta. Vladna stran je sindikatom pred sestankom poslala tudi obsežno analizo plačnega sistema, ki naj bi jim jo danes tudi predstavila.

V omenjeni analizi prepoznava tudi nekatere njegove pomanjkljivosti. Gradivo, ki ga je pridobila STA, kot cilje navaja uvedbo instrumentov za upravljanje stroškov dela v javnem sektorju v odvisnosti od javnofinančnih in makroekonomskih kazalcev v konkretnem proračunskem obdobju; prilagoditev oz. določitev različne stopnje vključenosti posameznih delov javnega sektorja v plačni sistem ter spremembo sistema v smeri večje fleksibilnosti določanja plače posameznega javnega uslužbenca.

Glede na zapisano bodo pod drobnogled zagotovo vzeli sistem napredovanj in dodatkov, pa tudi izplačevanje delovne uspešnosti, med drugim bodo preverili ustreznost vrednotenja dela pooblaščenih uradnih oseb ter se poskušali dogovoriti o odpravi anomalij v najnižji plačni skupini J. Slednje je sicer predvideno že v samem dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja iz lanskega decembra.

Glede na dosedanja stališča, zahteve in izjave sindikatov pogajanja zagotovo ne bodo enostavna. Prav tako ni pričakovati, da bi se lahko sklenila v zelo hitrem času.