c S

Mladi parlamentarci v DZ z dokumenti glede Alpske konvencije

27.03.2015 14:14 Ljubljana, 27. marca (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je danes sprejel predstavnike Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so 19. marca v DZ sodelovali na zasedanju generalne skupščine mednarodnega mladinskega parlamenta Alpske konvencije (YPAC). Ob tej priložnosti so mladi parlamentarci Brglezu predali zaključne dokumente s te generalne skupščine.

Brglez je obljubil, da bo prejeti dokument posredoval odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor in ministrstvu za okolje in prostor ter izpostavil, da je poleg sprejete vsebine pomembna tudi izkušnja procesa sprejemanja odločitev, so danes sporočili iz DZ.

Ocenil je, da sta si delo v mladinskem parlamentu in delo v DZ v marsičem podobna. Skupno jima je zlasti razpravljanje in izmenjava mnenj, pri čemer pa v politiki včasih manjka interes za doseganje skupnih rešitev.

Dijake in mentorje je Brglez pohvalil za odlično organiziran in izveden dogodek, kot tudi za skrbno pripravljen dokument, ki je po besedah predstavnikov YPAC rezultat temeljite priprave udeležencev ter pomoči številnih strokovnjakov.

Na letošnjem dogodku so mladi iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Švice, Liechtensteina, Italije in Francije spregovorili o ekosistemskih storitvah v času podnebnih sprememb.

Brglez je izrazil upanje, da bodo sprejeti zaključki dosegli primeren odziv ter hkrati poudaril, da so za spremembe ključni majhni koraki, saj so ti tisti, ki postopoma pripeljejo do končnega cilja.

Predsednik odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Igor Zorčič pa je izrazil veselje, da mlade zanima parlamentarno delo in da s svojo aktivnostjo spodbujajo zavest o temah kot so trajnostni razvoj in varovanje okolja. Zagotovil je, da bo odbor dokument skrbno preučil, saj sprejeti zaključki naslavljajo pomembna vprašanja, s katerimi se politika mora ukvarjati.