c S

Vogrina sodišče oprostilo poslovne goljufije

27.03.2015 11:04 Maribor, 27. marca (STA) - Nekdanjega poslanca in podjetnika Ivana Vogrina je sodišče oprostilo poslovne goljufije, danes poročata časnika Delo in Večer. Sodišče je namreč ugotovilo, da Vogrin ni kazensko odgovoren za neplačane račune, ki jih njegovi propadli podjetji nista poravnali trem družbam. Te bodo morale 55.000 evrov izterjati s pravdo.

Tožilstvo je Vogrinu naprtilo tri domnevne poslovne goljufije. Od maja 2010 do februarja 2011 je kot direktor Interlesa pri Kamnoseštvu Žunko naročil za 18.829 evrov blaga, vendar 131 računov ni poravnal. Leta 2011 njegov Interles družbi DBT, ki se ukvarja s prodajo stavbnega in pohištvenega okovja, ni plačal 281 evrov, družba Interles-Belcont, okna, vrata, senčila, kjer je bil Vogrin prav tako direktor, pa istega leta podjetju DBT ni plačala računov v skupni vrednosti 7419 evrov. Brez denarja je ostalo tudi podjetje Elumatec, s katerim je Interles sklenil pogodbo o dobavi in montaži proizvodne linije, vredne 400.000 evrov. Interles ni poravnal računa v višini slabih 29.000 evrov.

Tožilec Niko Pušnik je sicer odločitev glede škode na račun Kamnoseštva Žunko in Elumateca prepustil sodišču, je pa trdno vztrajal pri očitkih okrog oškodovanja družbe DBT. Tako je v tem primeru predlagal štiri mesece pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo in povrnitev škode DBT v enem letu.

Senat v Vogrinovem početju ni zaznal znakov kaznivega dejanja v niti enem primeru. Tožilstvo se bo zoper sodbo pritožilo, Vogrina pa sredi aprila čaka dokončanje še enega na las podobnega primera. Tam mu tožilec Pušnik očita, da Roletarstvu Medle ni plačal računa v višini 30.454 evrov.