c S

DZ zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi

27.03.2015 08:58 Ljubljana, 26. marca (STA) - Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Kot meni večina poslancev, se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten.

Večina več razprave na današnji izredni seji DZ se je sicer vrtela okoli vsebine novele, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih, in ne o današnjem sklepu. Zagovorniki novele, poslanci SMC, ZL, SD, ZaAB in nekateri poslanci DeSUS so poudarili, da ustava zagotavlja enakost ne glede na osebne okoliščine, z novelo pa se odpravljajo sistemske diskriminacije na področju. Na drugi strani pa je bilo med nasprotniki novele slišati tudi nasprotovanje možnosti, da bi imeli istospolni pari možnost posvojitev otrok. Po njihovem mnenju je istospolna partnerska skupnost podobna in ne enaka zakonski zvezi.

Pri obravnavi predloga sklepa so se pojavljala tudi nekatera postopkovna vprašanja, saj je DZ o zavrnitvi referenduma odločal prvič. To mu omogoča leta 2013 sprejeta sprememba ustave, ki med drugim določa, da referenduma ni mogoče razpisati, če zakon odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. A zakon o referendumu in ljudski iniciativi tej novi ustavni ureditvi še ni prilagojen.

Tako so nekateri zagovorniki referenduma predvsem iz vrst SDS in NSi med drugim opozarjali na prekoračitev pristojnosti DZ. Po njihovem mnenju namreč v postopek zbiranja podpisov, ki se je začelo v ponedeljek, ni možno poseči. Po veljavni ureditvi ustavno sodišče odloči v sporu med predlagateljem referenduma in DZ, ki zavrne razpis referenduma, a DZ o razpisu referenduma še ni odločal, so pojasnili.

Nasprotniki referenduma pa so prepričani, da lahko ob smiselni uporabi zakona o referendumu in ljudski iniciativi, kot jo nalaga ustavni zakon, DZ sprejme sklep o zavrnitvi razpisa referenduma že v času zbiranja podpisov za referendum in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi zahteve za razpis referenduma. Temu je sicer pritrdila tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

Predlog danes sprejetega sklepa je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pred sredino obravnavo na matičnem delovnem telesu pa so ga podprli tudi v SMC.

S sprejetim sklepom DZ ugotavlja, da se pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o omenjeni noveli nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten, zato zavrne razpis referenduma. Predlog obenem predvideva, da se z dnem sprejetja tega sklepa zaustavi petintridesetdnevno zbiranje podpisov za referendum, ki se je začelo v ponedeljek.

V koaliciji Za otroke gre, ki je pobudnik referenduma, so sicer popoldne sporočili, da so že zbrali več kot 40.000 podpisov, kolikor jih potrebujejo za vložitev zahteve za razpis referenduma. Prav tako so že napovedali ustavno presojo, če bo DZ referendum zavrnil.