c S

Ministri EU danes v Bruslju o energetski uniji

05.03.2015 08:35 Bruselj, 05. marca (STA) - Ministri EU za energetiko bodo danes razpravljali o energetski uniji. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Grebenšek. V Bruslju bo tudi okoljska ministrica Irena Majcen, ki se bo danes predvidoma sestala s komisarko za promet Violeto Bulc in komisarjem za podnebno ukrepanje Miguelom Ariasom Canetejem.

Ministri za energetiko bodo danes prvič izmenjali mnenja o strategiji za energetsko unijo, ki jo je konec februarja predstavila Evropska komisija kot najambicioznejši energetski projekt po vzpostavitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo.

Temeljna cilja tega projekta sta zmanjšati energetsko odvisnost EU od Rusije ter zagotoviti cenovno dostopno energijo Evropejcem, ki sedaj za plin in elektriko plačujejo precej več kot Američani.

Ministri bodo razpravljali tudi o energetski infrastrukturi, zlasti v kontekstu evropskega naložbenega načrta, Evropska komisija pa jim bo poročala o izkupičku plinskih pogajanj z Rusijo in Ukrajino, pomembnih za dobavo ruskega plina članicam unije.

V Bruslju bo tudi okoljska ministrica, ki se bo danes predvidoma sestala s komisarko za promet in komisarjem za podnebno ukrepanje, v petek pa se bo udeležila zasedanja okoljskih ministrov EU, ob robu katerega se bo predvidoma srečala s komisarjem za okolje Karmenujem Vello.

Srečanje z Bulčevo bo vljudnostne narave, na spoznavnih srečanjih s komisarjema pa bodo po pričakovanjih na dnevnem redu slovenske kršitve evropske okoljske zakonodaje ter slovenska stališča o energetskem in podnebnem svežnju s poudarkom na izpustih iz prometa, so pojasnili v Bruslju.

Evropska komisija je minuli teden proti Sloveniji znova sprožila postopek pred Sodiščem EU zaradi neustreznih postopkov izdajanja okoljskih dovoljenj velikim industrijskim obratom. Zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov, dokler ne bodo obveznosti izpolnjene, in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov.