c S

V Bruselj prispela državljanska pobuda proti poskusom na živalih

05.03.2015 08:32 Bruselj, 04. marca (STA) - Evropska komisija je uradno prejela doslej tretjo državljansko pobudo, ki je uspešno zbrala in potrdila najmanj milijon podpisov evropskih državljanov iz najmanj sedmih držav članic. Gre za pobudo Stop Vivisection, ki poziva k sprejetju zakonodaje za postopno odpravo poskusov na živalih, so danes sporočili iz Bruslja.

Pobudniki so zbrali skupno 1.173.130 overovljenih podpisov iz več držav članic EU, med katerimi je tudi Slovenija. Podpora pobudi je minimalni potrebni prag presegla v Sloveniji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji ter na Finskem, Madžarskem, Poljskem in Slovaškem.

Organizatorji pobude Evropsko komisijo pozivajo, naj razveljavi obstoječo direktivo o varstvu živali, uporabljanih za znanstvene namene, in predstavi nov predlog, ki bo odpravil poskuse na živalih. Pobudniki obenem terjajo zamenjavo testiranja na živalih z natančnejšimi, zanesljivejšimi in za ljudi bolj relevantnimi metodami.

Evropska komisija mora v naslednjih treh mesecih organizatorje povabiti v Bruselj, da podrobneje predstavijo pobudo, v Evropskem parlamentu pa bo na to temo organizirana javna razprava. Komisija se bo nato odločila, ali bo predlagala novo zakonodajo oz. ukrepala v smeri izpolnitve ciljev pobude ali ne. Svojo odločitev bo morala utemeljiti.

Instrument evropske državljanske pobude je bil vzpostavljen aprila 2012 kot orodje v rokah državljanov za določanje politične agende v EU. Milijon državljanov iz najmanj četrtine držav članic EU lahko od komisije zahteva, da oblikuje zakonodajni predlog s področja, ki je v njeni pristojnosti. Da zberejo milijon podpisov podpore, imajo organizatorji leto dni časa.

Doslej jim je to uspelo dvakrat. S prvo pobudo Voda je javna dobrina in ne blago so komisijo pozvali k pripravi zakonodaje, ki bi izvrševala človekovo pravico do vode in komunalne ureditve, kot jo priznavajo Združeni narodi, ter bi spodbujala zagotavljanje vode in komunalne ureditve kot osnovne javne storitve za vse. Komisija se je v odzivu zavezala k ukrepanju, a izpostavila, da so odločitve o rabi vode v rokah članic EU.

Kot drugo so komisiji predložili pobudo Eden izmed nas, ki je zahtevala prepoved in prenehanje financiranja znanstvenih raziskav in drugih aktivnosti, katerih posledica je uničenje človeškega zarodka. Komisija se je odločila, da na osnovi te pobude ne predloži zakonodajnega predloga.

V odmevnem primeru pobude proti prostotrgovinskemu sporazumu med ZDA in EU je komisija septembra lani zavrnila zahtevo po ustanovitvi pobude, ker naj bi njeni cilji presegali namen mehanizma državljanske pobude.