c S

Mramor koaliciji predstavil predloge za neizvršne direktorje DUTB in nadzornike SDH

04.03.2015 08:28 Ljubljana, 03. marca (STA) - Finančni minister Dušan Mramor je koalicijskim partnerjem danes predstavil predloge imen za nove neizvršne direktorje v DUTB in tudi za nove nadzornike SDH. A seznam še ni dokončen, sta po srečanju povedala prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan, ki imen ne razkrivata. O predlogih utegne vlada odločati že v četrtek.

O imenih za nove nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH) in neizvršnih direktorjih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) utegne vlada odločati že v četrtek, sta po več kot triurnem zasedanju koalicije v Ljubljani novinarjem povedala Erjavec in Židan.

O imenih molčita, so pa po Erjavčevih besedah nekatera v javnosti že znana, nekatera ne. Sam se bo, kot pravi, v četrtek odločil, ali je zadovoljen s predlogi. "Za te funkcije bi si želeli najboljša imena," je poudaril in obenem ocenil, da je v Sloveniji očitno težava pridobiti najboljša in najbolj kompetentna imena.

"Ljudje si ne želijo preveč odgovornosti, glede na to, da ponavadi iz takih zgodb izideš kot poraženec," ugotavlja.

Židan je pojasnil, da se koalicija pri spremembah v DUTB zbližuje pri treh pomembnih točkah. Po njegovih besedah cilj ne bo le maksimiranje dobička, izpostavil je še podaljšanje obdobja delovanja DUTB in spremembe pri plačah vodilnih. Pri slednjem so blizu kompromisa.

Po Erjavčevih besedah bo tudi potreben kompromis, glede na to, da so pogodbe sklenjene in veljavne ter jih je težko spreminjati. A se je Mramor po Erjavčevih besedah pogajal in dosegel določene rezultate. Sicer pa Erjavec ocenjuje, da bo treba v zakonodajnih spremembah drugače urediti nagrajevanje.

Židan predvideva, da bo Mramor končni predlog imen za omenjene funkcije v SDH in DUTB koaliciji verjetno predstavil na četrtkovem srečanju predvidoma pred sejo vlade. Sicer pa predsednik SD ne verjame, da bodo v četrtek sprejeli vse predlagane zakonodajne spremembe glede DUTB.

Po Erjavčevih besedah so koalicijski partnerji danes razpravljali tudi o strategiji upravljanja državnih naložb.

Se pa koalicijski partnerji niso seznanili s poročilom računskega sodišča glede DUTB, ki ga bo sodišče predstavilo v sredo. Razgrnili bodo ugotovitve glede ravnanj vlade in ministrstva za finance pri zagotavljanju ukrepov za stabilnost bančnega sistema in pri vzpostavitvi DUTB. Državni revizorji bodo dali tudi oceno o pravilnosti, učinkovitosti in gospodarnosti poslovanja t. i. slabe banke v letu 2013. Sodišče bo predvidoma ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju in prenosu terjatev.

Tudi Židan verjame, da se bo zgodilo podobno kot s poročilom protikorupcijske komisije in bo računsko sodišče ugotovilo veliko nepravilnosti ter bo zahtevalo, da se slednje odpravijo.

DUTB je sicer v ugovoru na predlog revizijskega poročila s konca januarja med drugim ugotavljala, da računsko sodišče ni upoštevalo pojasnil in dokumentov, ki jih je DUTB predložila med postopkom. Po mnenju DUTB številni očitki računskega sodišča ne odražajo dejanskega stanja, poročilo pa da temelji na nepravilnih ugotovitvah.