c S

Današnje nadaljevanje seje DZ namenjeno reformi pravosodja

04.03.2015 10:36 Ljubljana, 04. marca (STA) - Današnje nadaljevanje redne seje državnega zbora bo v prvi vrsti namenjeno obravnavi in glasovanju o manjšem reformnem svežnju pravosodnih zakonov. Pred poslanci so novele zakonov o sodiščih, o sodniški službi in o sodnem registru. Vse tri novele poslanci obravnavajo po skrajšanem postopku, zaradi česar je bilo iz opozicije že slišati kritike.

Pravosodno ministrstvo si je za letos zadalo sprejem kar 15 novel in petih novih zakonov, sveženj, ki je danes pred poslanci pa je prvi del tega ambicioznega programa. V četrtek bodo poslanci razpravljali še o predlogih novel o državnem tožilstvu in o brezplačni pravni pomoči. Če bo vseh pet novel sprejetih, bo s tem zaključen prvi korak na poti reforme pravosodja, kakor se je že pred časom izrazil minister za pravosodje Goran Klemenčič.

Z omenjenimi novelami želi vlada slediti priporočilom Greca in so namenjeni bolj transparentnemu delovanju pravosodja. Z novelo zakona o sodniški službi se s kriterijem osebne primernosti kandidata natančneje opredeljuje pogoje za izvolitev v sodniško funkcijo. Dodan je izločitveni pogoj, po katerem kandidat ne more biti izvoljen za sodnika, če je zoper njega vložena pravnomočna obtožnica.

Novela zakona o sodiščih med drugim sodnemu svetu nalaga pripravo kodeksa sodniške etike ter ustanovitev komisije za etiko in integriteto. Poleg tega predvideva možnost razporejanja okrajnih sodnikov na okrožna sodišča, kar naj bi odpravilo neenakomerno obremenitev sodišč.

Zjutraj bodo sicer poslanci obravnavali še predlog sklepa o soglasju k letošnjemu programu dela in finančnemu načrtu agencije za energijo.