c S

Večja sledljivost prometa s pirotehničnim izdelki najbrž z zadostno podporo poslancev

03.03.2015 14:16 Ljubljana, 03. marca (STA) - Sprememba zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katero se uvaja sledljivost prometa s temi izdelki, bo najbrž na glasovanju v DZ dobila zadostno podporo. Podporo ji bodo očitno odrekli le v SDS, kjer vztrajajo, da bi morali bolj restriktivno urediti vprašanje prodaje pirotehničnih izdelkov.

Novelo zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je v DZ vložila vlada in se obravnava po rednem postopku, v slovenski pravni red pa uvaja vsebino dveh evropskih direktiv. Glasovanje bo še danes.

Novela po oceni vlade povečuje odgovornost gospodarskih subjektov pri dobavi omenjenih izdelkov, in sicer tako, da bodo morali zagotoviti, da izdelki izpolnjujejo vse varnostne zahteve. Izdelki bodo morali imeti tudi identifikacijsko oziroma registrsko številko, gospodarski subjekti pa bodo morali o prometu z njimi voditi evidenco.

Večina strank pozdravlja večjo sledljivost, vendar se je razprava danes vrtela predvsem okoli smiselnosti sedanje ureditve uporabe pirotehničnih izdelkov in nevarnosti, ki jih prinaša uporaba teh izdelkov, predlog novele pa se v ta del zakona ne spušča.

Sedanja zakonska ureditev pirotehnične izdelke deli na več kategorij, v prvo spadajo tisti, ki

predstavljajo najnižjo nevarnost ter raven hrupa. Mlajšim od 14 let se ne sme prodajati izdelkov prve kategorije.

Posebna omejitev velja še za izdelke, katerih glavni učinek je pok. V tem primeru je dovoljena le uporaba prve kategorije in še to med 26. decembrom in 2. januarjem, vendar ne v strjenih stanovanjskih naseljih, v bližini bolnišnic in na shodih ali javnih prireditvah.

Poslanci pa so danes ugotavljali, da največ poškodb nastane pri uporabi zdaj že prepovedanih pirotehničnih izdelkov, tako imenovanih petard, ki se jih dobi na črnem trgu. Franc Trček (ZL) je tako v predstavitvi stališča poslanske skupine opozoril, da kljub prepovedi še vedno poka v strjenih naseljih, drugi pa so opazili, da imajo preventivne akcije vendarle že učinek.

Bojana Muršič iz SD je dodala, da mora vsak svoje otroke podučiti o nevarnosti teh izdelkov. Prav tako lahko vsak posameznik pripomore k razreševanju problematike tako, da se odpove uporabi pirotehničnih sredstev ali pa to počne varno.

Čeprav bodo v ZL podprli novelo, od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo okrepil nadzor prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov.

Dušan Verbič iz SMC je opozoril, da je namen novele, ki jo v poslanski skupini sicer podpirajo, preprečevanje zlorab in kraj pirotehničnih izdelkov ter pomoč organov pregona pri sledenju zlorab teh izdelkov. Podobno je izpostavil tudi Benedikt Kopmajer iz DeSUS, kjer bodo prav tako glasovali za novelo.

Tudi poslanci NSi bodo na glasovanju podprli spremembe zakona, saj se po besedah Jerneja Vrtovca veča odgovornost proizvajalca izdelkov, rešitev pa tako prinaša zagotavljanje večje ravni zdravja ljudi ter pravične konkurence na trgu EU.

Najbolj so razočarani v SDS, saj novela po besedah Anje Bah Žibert ne prinaša ključnih sprememb, potrebnih za zagotovitev večje varnosti uporabe teh izdelkov, predvsem pri mladoletnikih, saj se v času decembrskih praznovanj še vedno dogajajo številne nesreče, ki mnoge zaznamujejo za vse življenje. Tudi po spremembi zakona si bomo morali tako decembra še vedno zatiskati ušesa, gledati preplašene živali in spremljati novice o nesrečah, je dejala.

Tudi njo je zanimalo, kako bo inšpektorat za notranje zadeve, sploh ob proračunskih rezih, sposoben izvajati pristojnosti, ki jih ima po tem zakonu. Zato v SDS predlagajo dopolnilo, po katerem bi inšpektorat posebno pozornost namenil nadzoru nad upoštevanjem prepovedi prodaje pirotehničnih izdelkov.