c S

Snowden bi se rad vrnil v ZDA

03.03.2015 13:43 Moskva, 03. marca (STA) - Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je na begu pred pravosodnimi organi ZDA zatočišče našel v Rusiji, bi se rad vrnil v domovino, je danes v Moskvi izjavil njegov odvetnik Anatolij Kučerena. Kot je poudaril, bi se bil nekdanji uslužbenec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) pripravljen vrniti, če bi mu v ZDA zagotovili pravično sojenje.

"Razmišlja. Veliko željo po vrnitvi ima in delamo vse, kar je v naši moči, da bi se to uresničilo," je na novinarski konferenci v ruski prestolnici po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Kučerena. Kot je pojasnil, Snowdnova obramba trenutno ureja pravna vprašanja v zvezi z morebitno vrnitvijo v ZDA.

Kučerena je po lastnih besedah prejel pismo ameriškega pravosodnega ministra, ki mu je dal zagotovila, da Snowden v primeru vrnitve ne bo deležen smrtne kazni. "To pomeni, da zagotavljajo, da Snowdna ne bodo usmrtili, ne pa, da bo deležen pravičnega sojenja. In to je zagotovilo pravosodnega ministra, ki v skladu z zakonom niti ne more vplivati na odločitve sodišča," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass poudaril Kučerena.

Kot je dejal, prav tako ne zaupa informacijam iz več držav glede njihove pripravljenosti zaščiti Snowdna. "Snowden s svojim dovoljenjem za bivanje lahko zapusti rusko ozemlje. A sumim, da bi ga takoj, ko bi zapustil Rusijo, predali ameriškemu veleposlaništvu," je dodal.

Snowdnu je Rusija lansko poletje za tri leta podelila dovoljenje za bivanje. V času, ko razmišlja o odločitvi glede vrnitve, nakupuje, potuje in obiskuje muzeje, pri čemer pa upošteva varnostne ukrepe, je še razkril njegov odvetnik in pojasnil, da se Snowden giblje v navzočnosti varnostnikov.

Poleg tega Snowden v Moskvi dela v informacijskih tehnologiji in svetuje več ameriškim podjetjem. Sicer pa se tudi uči rusko. V Rusijo prihaja tudi Snowdnovo dekle Lindsay Mills. "Zelo se ljubita, skupaj sta že vrsto let. Še vedno mu stoji ob strani," je povedal odvetnik.

Kučerena je sicer danes predstavil svojo knjigo, politično srhljivko z naslovom Čas hobotnice, katere protagonista je v veliki meri navdihnil prav Snowden. Kučerena sicer v predgovoru poudarja, da je vsakršna podobnost z resničnimi osebami zgolj naključna.

Snowdna ameriška vlada išče zaradi razkritja obsežnega prisluškovanja, ki ga je izvajala NSA. Obtožen je vohunjenja in kraje državnih skrivnosti. Junija 2013 je pobegnil v Hongkong, nato pa na poti v Ekvador pristal v Moskvi, kjer je bil zaradi preklica njegovega potnega lista s strani ZDA primoran ostati.