c S

V Moskvi se poslavljajo od umorjenega vodje opozicije Nemcova

03.03.2015 11:37 Moskva, 03. marca (STA) - Na tisoče ljudi se danes zgrinja v Center Saharov v Moskvi, kjer se poslavljajo od ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova, ki je bil umorjen v petek. V tem muzeju, posvečenem človekovim pravicam, se mu bodo ob poostrenih varnostnih ukrepih lahko poklonili do poldneva, nato pa bo sledil pogreb na enem od moskovskih pokopališč.

Pred poslopjem žalujoči, številni z rdečimi vrtnicami v rokah, ob temperaturah okrog ničle in rahlem snegu čakajo tudi po več ur na vstop. Vrsta čakajočih je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dolga več sto metrov. Mama Nemcova sedi pred odprto krsto, kot to veleva pravoslavna tradicija.

Poklanjajo se mu navadni Rusi pa tudi znane osebnosti, kot sta bivši ruski premier Mihail Kasjanov ali ameriški veleposlanik John Tefft. Eden prvih predstavnikov iz tujine, ki se je prišel poklonit Nemcovu, je bil nekdanji britanski premier John Major, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spominu na 55-letnega Nemcova, nekdanjega podpredsednika ruske vlade v času Borisa Jelcina, ki je kasneje postal oster kritik sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj bi se po napovedih poklonili tudi veleposlaniki evropskih držav in drugi tuji predstavniki.

Poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega predstavlja njegov svetovalec Jan Litynski, poljsko vlado pa namestnik zunanjega ministra Konrad Pawlik. Poklonil se mu bo tudi zunanji minister Litve Linas Linkevicius.

Vstopa v Rusijo pa niso odobrili predsedniku zgornjega doma poljskega parlamenta Bogdanu Borusewiczu, vidnemu disidentu v času komunizma, pa tudi bivši zunanji ministrici Latvije, ki je sedaj evropska poslanka, Sandri Kalniete, ki naj bi se kot predstavnica Latvije udeležila pogreba. Na pogreb oblasti niso dovolile niti vidnemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, ki je v zaporu.

Od visokih ruskih predstavnikov se je od Nemcova poslovil namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič. Ruski predsednik Putin se pogreba ne bo udeležil, v Centru Saharov ga je predstavljal njegov predstavnik v ruskem parlamentu Gari Minh, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Nemcova bodo pokopali popoldne, okrog 13.30 po srednjeevropskem času, na moskovskem pokopališču Trojekurovo, na katerem so leta 2006 pokopali tudi umorjeno, do Kremlja kritično novinarko Ano Politkovsko.

Nemcova so v petek zvečer ubili v središču Moskve, v neposredni bližini Kremlja. Ubit je bil dan pred protivladnim shodom opozicije v Moskvi. Tega so nato odpovedali in pripravili shod v spomin nanj, ki se ga je udeležilo 70.000 ljudi. V času umora je bilo z njim njegovo dekle, 23-letna Ukrajinka Ana Duricka. Ta se je po več dneh zaslišanj s strani ruskih preiskovalcev v ponedeljek zvečer znova vrnila v Kijev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes Nemcovu posthumno podelil odlikovanje svobode, kar je najvišje priznanje v državi. "Za nas Ukrajince bo Boris vedno ostal domoljub Rusije in prijatelj Ukrajine. S svojim življenjem je pokazal, da je to mogoče združiti, če si le želiš," je sporočil Porošenko.