c S

Višje sodišče za umor v Rošnji prisodilo višje kazni

03.03.2015 09:25 Maribor, 03. marca (STA) - Mariborsko višje sodišče je peterici, ki je leta 2013 do smrti pretepla Davorina Horvata iz Rošnje in ga odvrgla na Pohorju, zvišala kazni, pišejo današnji mediji. Tudi višji sodniki so ob tem potrdili, da sta le Denis Leskovar in Primož Kosi kriva umora, medtem ko so ostali obsojeni za povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je Leskovarja lani obsodilo na 20, Kosija pa na 18 let zapora. Zaradi povzročitve posebno hudih telesnih poškodb je sodišče Leskovarjevi partnerici Mateji Marin in Timoteju Sitarju prisodilo po pet let zapora, obdolženec, ki je bil v času kaznivega dejanja mladoleten, pa bi za zapahi moral preživeti štiri leta.

Na izrečene kazni sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo, višje sodišče pa je delno prisluhnilo le tožilstvu. Slednje je namreč po pisanju časnikov menilo, da bi moralo vseh pet odgovarjati zaradi umora, a so višji sodniki menili, da za tri od obtoženih za takšno obsodbo ni dovolj dokazov. Hkrati je senat višjega sodišča tožilstvu pritrdil pri njihovi zahtevi za povišane kazni.

Ker naj bi prvostopenjsko sodišče premilo ocenilo oteževalne okoliščine, so višji sodniki zdaj Leskovarju določili 23, Kosiju pa 20 let zapora, Marinovi in Sitarju pa po osem oziroma sedem let zapora. Edini, ki mu je sodišče potrdilo izrečeno kazen, je mladoletnik, ki je bil obsojen na štiri leta mladoletniškega zapora, še pišejo mediji.

Peterica obsojenih je oktobra 2013 iz maščevanja napadla Horvata in ga v sostorilstvu umorila na grozovit način. Slednji naj bi jih sicer, kot so razlagali v svojo obrambno, pred tem več mesecev nadlegoval, jim pošiljal telefonska sporočila ter jim grozil, ob tem pa širil tudi govorice, da je z Marinovo, sicer Leskovarjevo zunajzakonsko partnerico, spolno občeval.

Združba ga je večkrat napadla v mesecih pred usodno nočjo, a tega ni prijavil policiji. Napadi in grožnje so se stopnjevali, vrhunec pa so dosegli v noči iz 11. na 12. oktober, ko so ga najprej pretepli na njegovem domu, nato pa ga odpeljali v bližnji gostinski lokal, s katerim je upravljala Marinova, kjer so ga dodatno in še huje pretepali. Po tem dejanju so ga odpeljali na Pohorje, kjer so ga odvrgli v gozd, tam pa je med 4. in 6. uro zjutraj umrl.