c S

Haaški obtoženec Hadžić zahteva začasno izpustitev na prostost

30.01.2015 09:04 Zagreb, 30. januarja (STA) - Vojni vodja Srbov na Hrvaškem Goran Hadžić je v četrtek od Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahteval začasno izpustitev na prostost zaradi zdravljenja, je poročal sarajevski časnik Dnevni avaz na svoji spletni strani. Hadžić je obtožen vojnih zločinov proti Hrvatom.

Po neuradnih informacijah naj bi 56-letni Hadžić konec oktobra lani prestal srčno kap v priporu v Scheveningnu na Nizozemskem. Takrat so tudi ustavili postopek proti njemu. Kot še navaja časnik, v Hadžićevi zahtevi za začasno izpustitev ni zapisano, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, ker gre za zasebne in zaupne podatke.

Hadžićeva obramba je zahtevala izpustitev na prostost, ker meni, da v zaporu ni pogojev za ustrezno zdravljenje. Ocenjujejo, da bi za okrevanje na prostosti potreboval najmanj štiri mesece ter trdijo, da se bo obvezal vrnitvi v Haag po načrtovanem zdravljenju.

Sklicujejo se na prejšnje odločitve sodišča, ki je začasno izpustilo nekaj obtožencev zaradi zdravljenja, kot sta bila Momir Talić in Đorđe Đukić. Oba sta kmalu po izpustitvi tudi umrla.

Haaško sodišče je konec novembra lani začasno na prostost zaradi zdravstvenih razlogov izpustilo tudi obtoženca Vojislava Šešlja, kar je močno razburilo hrvaško javnost.

Časnik navaja, da je razpravni senat haaškega sodišča pred kratkih predlagal, da bi Hadžića pregledala dva neodvisna zdravnika specialista, ki na bi sodnike obvestila pod katerimi pogoji bo obtoženec pripravljen za nadaljevanje postopka. Senat naj bi kmalu odločitev tudi sprejel, so še zapisali.

Hadžića so aretirali julija 2011 na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedam let skrival pred haaškim sodiščem, ki je leta 2004 objavilo obtožnico. Z njegovim prijetjem je haaško sodišče zaprlo seznam iskanih obtožencev za vojne zločine med vojnami, ki so Balkan pretresle konec 20. stoletja.

Med drugim ga obtožnica bremeni zločinov proti človeštvu ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega državnega ozemlja. Poleg tega so ga obtožili sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Hadžić je na začetku sojenja v Haagu oktobra 2012 povedal, da se ne čuti odgovornega niti za eno samo izmed 14 točk obtožnice.

Na Hrvaškem ga imajo za enega od najbolj zvestih izvajalcev velikosrbske politike Slobodana Miloševića. Hadžić je bil na seznamu 150 Srbov, ki jih je Hrvaška izvzela iz zakona o pomilostitvi leta 1997.