c S

Kandidatka za novo pravosodno ministrico ZDA na poti do potrditve

30.01.2015 08:55 Washington, 29. januarja (STA) - Odbor za pravosodje ameriškega senata je v sredo opravil prvi dan zaslišanj pred potrditvijo Lorette Lynch na položaj prve temnopolte pravosodne ministrice ZDA v zgodovini. Danes odbor nadaljuje zaslišanja prič, ki imajo manj opraviti s kandidatko kot pa s kritikami predsednika ZDA Baracka Obame in sedanjega ministra.

"Tisti, ki spremlja zaslišanje, dobi občutek, da sta kandidata Obama ali Eric Holder, ne pa Loretta Lynch," je povedal vodilni demokrat odbora Patrick Leahy iz Vermonta. Republikanci, ki so vodenje odbora po zmagi na volitvah lani novembra prevzeli letos, tega dejstva niti niso skušali skriti.

Z vprašanji so skušali od kandidatke dobiti kritike Obame in Holderja, vendar jih je razočarala. Danes pa zaslišujejo priče, ki so prepričane, da Obama s svojimi izvršnimi ukazi krši ustavo oziroma ščuva davkarijo na konservativne organizacije.

"Jasno je, da je kandidatka sposobna in vešča pravnica, vendar pa iz njenih odgovorov ni bilo jasno, da bo ministrstvo popeljala v novo smer," je dejal predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe.

"Loretta Lynch je zelo usposobljena in cenim zaveze, ki jih je dala za uveljavljanje vladavine prava neodvisno od Bele hiše," pa je povedal republikanec iz Utaha Orrin Hatch.

Pravosodne ministre predlaga predsednik, vendar potem ne sme vplivati na njihovo delo. Pri Obami in Holderju pa je bil za republikance problem, ker sta imela o različnih vprašanjih pač enaka stališča. Na primer o nepoštenosti sistema, ki polni zapore s temnopoltimi.

Lyncheva je senatorjem zagotovila, da bo povsem neodvisna in da jo bo pri delu vodila le ustava. Malce težav bo imela morda zaradi tega, ker je menila, da je bila Obamova enostranska sprememba imigracijskega sistema brez kongresa modra odločitev.

Zvezna tožilka iz Brooklyna potrebuje za potrditev v odboru tri republikanske glasove poleg demokratskih, nato pa bo o tem še glasoval celotni senat. Nihče ne dvomi, da bo potrjena, saj si republikanci želijo, da Holder odide.

Pravosodni minister je povedal, da bo ostal na položaju, dokler naslednica ne bo potrjena. Poleg tega si stranka, ki si želi pred volitvami leta 2016 zagotoviti večjo podporo manjšin in žensk, ne želi kritik, da njeni senatorji niso potrdili usposobljene temnopolte kandidatke.