c S

Sindikati pozivajo DZ k zavrnitvi zakona o fiskalnem pravilu

30.01.2015 08:44 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Sindikati se bojijo, da bo zakon o fiskalnem pravilu, ki je trenutno v parlamentarni proceduri, vladi omogočil avtomatizem v fiskalnem rezanju plač, pokojnin in socialnih transferjev. Poslance zato pozivajo, naj ob petkovem odločanju ocenijo predlog zakona kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo.

DZ je v sredo opravili prvo obravnavo predloga zakona o fiskalnem pravilu, o katerem je predsednik vlade Miro Cerar dejal, da določa zelo strog okvir za vodenje javnofinančne politike. Njegov sprejem namreč pomeni, da moramo javne finance v prihodnjih nekaj letih strukturno uravnotežiti.

S tem zelo hitro pridemo do vladnih izračunov iz začetka leta 2013, po katerem bi vpeljava fiskalnega pravila pomenila 30-odstotno znižanje pokojnin ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oz. obsega javnega sektorja ali 50-odstotno znižanje transferjev posameznikom, so danes v sporočilu za javnost opozorili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

Sindikati pa poleg tega opozarjajo tudi na dopolnilo, ki naj bi ga na finančnem ministrstvu pripravili za drugo branje predloga zakona. Z dopolnilom, ki menda kroži po parlamentarnih hodnikih, njim naj bi vladi omogočil matematični avtomatizem v fiskalnem rezanju plač, pokojnin in socialnih transferjev.

"Kako priročno, saj se s tem ukinejo morebitna mučna pogajanja s sindikati," komentirajo podpisniki javnega poziva in poslancem očitajo, da želijo že tako škodljivo fiskalno pravilo spremeniti v naravno matematično dejstvo, ki bo zavestno ignoriralo glas nasprotnikov.