c S

DZ o parlamentarni preiskavi projekta Teš 6

30.01.2015 09:10 Ljubljana, 30. januarja (STA) - DZ ima zadnji dan redne januarske seje na dnevnem redu odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Poslanci bodo razpravljali tudi o ukrepih na področju pripravništva.

Pobudniki parlamentarne preiskave o projektu Teš 6 so poslanci ZL, ob tem pa so se pod zahtevo za preiskavo podpisali še poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB. Preiskava naj bi segla vse do leta 2003, ko so stekli pogovori o izgradnji Teš 6.

Projekt Teš 6 že od začetka vzbuja dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Pod drobnogled ga je vzelo že več institucij, tudi policija. Investicija v Teš 6 se je s sprva ocenjenih 600 milijonov evrov podražila na 1,428 milijarde evrov.

Poslance čaka tudi prva obravnava predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki ga je vložila skupina poslancev SDS s prvopodpisanim Jožetom Tankom. Namen predloga je ukinitev volonterskega pripravništva, v zakonu pa prav tako predvidevajo spodbude delodajalcem za zaposlovanje pripravnikov.

Ti bi bili namreč upravičeni do oprostitve plačila prispevkov za socialno varnost v primeru zaposlitve pripravnika za čas trajanja pripravništva in v primeru zaposlitve pripravnika po opravljenem pripravništvu za nedoločen čas. Predlagatelji so dodali tudi varovalko, po kateri bi bil v primeru, da vlada ne bi v roku sprejela politike na področju pripravništev za obdobje petih let, vsak volonterski pripravnik upravičen do denarnega nadomestila najmanj v višini minimalne plače.

Vlada predlaganemu zakonu ne nasprotuje. Kot je zapisala v mnenju, sprejetem na četrtkovi seji, podpira predlog za odpravo volonterskega pripravništva in spodbude delodajalcem. Napoveduje pa, da bo do drugega branja pripravila nekatera dopolnila.