c S

Ruska delegacija zaradi Ukrajine brez glasovalne pravice v PS SE

29.01.2015 15:53 Strasbourg, 29. januarja (STA) - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je v sredo na zimskem zasedanju v Strasbourgu ruski delegaciji potrdila akreditive, a odvzela pravici glasovanja in sodelovanja v svojih vodilnih organih. PS SE se je tako odzvala na hude ruske kršitve mednarodnega prava v ukrajinski krizi.

Kot so še sporočili iz Sveta Evrope, člani ruske delegacije na letošnjih zasedanjih PS SE tudi ne bodo smeli biti poročevalci, ne bodo smeli biti opazovalci volitev in zastopati PS SE v telesih Sveta Evrope ali drugih organizacijah.

PS SE je tudi pozval ruske oblasti, naj v 24 urah izpustijo ukrajinsko članico PS SE Nadjo Savčenko ter ji zagotovijo vrnitev v Ukrajino ali jo izročijo tretji državi.

Vprašanje ruske delegacije bo PS SE znova obravnaval na delnem zasedanju aprila, ko bodo znova razpravljali o vrnitvi v sredo odvzetih pravic, če bo Rusija dosegla opazen napredek pri izpolnjevanju zahtev PS SE.

PS SE je zaradi priključitve polotoka Krim Rusiji ruski delegaciji že aprila lani do konca leta odvzela pravico glasovanja in njene predstavnike odstavila z vodilnih položajev.