c S

SDS po napadih Franciji ponovno s predlogom dopolnitev kazenskega zakonika

23.01.2015 15:15 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Poslanci SDS so glede na spremenjen varnostni položaj po napadih v Parizu v postopek v DZ vnovič vložili predlog dopolnitev kazenskega zakonika, s katerim želijo sankcionirati posameznike, ki so se ali se nameravajo v tujini udeležiti terorističnih bojev. DZ je podoben predlog nedavno zavrnil, zdaj ga SDS vlaga upoštevajoč pripombe koalicije.

Vladna koalicija je ob zavrnitvi predloga SDS za spremembe kazenskega zakonika decembra lani poudarjala, da nove inkriminacije glede terorizma in fenomena tujih terorističnih borcev niso potrebne, je na današnji predstavitvi novega predloga zakona spomnil poslanec SDS Žan Mahnič.

Po mnenju SDS je bila v zadnjih mesecih slovenska javnost seznanjena o islamskem radikalizmu in njegovi najbolj znani pojavni obliki, to je Islamska država (ISIS). A če se Evropa zaveda, kakšno grožnjo predstavlja Islamska država in da so bili teroristični napadi v Franciji le začetek, ter je zato začela ukrepati, pristojni v Sloveniji po ocenah Mahniča na tem področju ne naredijo nič.

Spomnil je, da minister za pravosodje Goran Klemenčič nasprotuje omenjenim spremembam kazenskega zakonika, saj meni, da so takšna kazniva dejanja že opredeljena v veljavnem zakoniku. Mahnič ocenjuje, da se minister te vsebine ni resno lotil. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa po njegovem mnenju predstavlja srčiko težave Slovenije, in sicer, da bežimo od teh težav. "Sama niti ne ve, da je članica sveta za nacionalno varnost," je dodal Mahnič.

Opozoril je še, da pristojni organi različno razlagajo, ali kazenski zakonik že sedaj inkriminira tovrstna teroristična dejanja.

SDS je tokrat sledila tudi pripombam koalicije in iz predloga zakona izvzela navajanje resolucije Združenih narodov, ki opredeljuje nov termin "tuji teroristični bojevniki". Kljub temu je cilj predlaganih rešitev slediti resoluciji.

V 108. členu zakonika SDS dodaja odstavek, po katerem bi lahko odhod v tujino preventivno preprečili osebi, ki se namerava udeležiti tamkajšnjih oboroženih spopadov. Določajo tudi sankcije za tiste, ki se udeležijo oboroženih spopadov v tujini z namenom, da zakrivijo katerega od kaznivih dejanj, ki jih opredeljuje 108. člen.

V 111. členu pa določajo sankcije za tiste, ki napeljujejo, vplivajo oz. rekrutirajo, da osebe storijo kazniva dejanja iz 108. člena kazenskega zakonika.

Mahnič verjame, da se je zavedanje o pomenu varnosti in terorističnih grožnjah v zadnjih tednih v Sloveniji močno povečalo, zato pričakuje, da bo koalicija preučila predlog SDS in ga vsaj v prvem branju potrdila. Pozneje bi v postopku predlog lahko tudi dopolnili, je dodal.