c S

Skupni imenovalec odzivov na odločitev ECB: Reforme morajo teči dalje

23.01.2015 15:15 Frankfurt, 23. januarja (STA) - Napoved ECB, da bo odkupovala obveznice držav in podjetij, v svetu še naprej sproža odzive državnikov, ekonomistov, bančnikov in druge strokovne javnosti. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta danes opozorila, da ukrep ECB v evrskih državah ne sme zaustaviti reform, s tem pa so se strinjali tudi mnogi drugi.

Nemčija bo skrbno preučila reformne napore evrskih partnerjev in naredila vse, da jim stimulativni program Evropske centralne banke (ECB) ne bo služil kot izgovor za opustitev izvajanja sistemskih sprememb, je danes ob obisku italijanskega kolega Mattea Renzija v Firencah poudarila Merklova.

Izpostavila je še, da bi morale biti strukturnim reformam zavezane vse ranljive evrske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Evrske države obsežnega programa ECB za odkupovanje obveznic ne smejo uporabiti kot izgovora za neizvajanje daljnosežnih reform," se je danes ob prihodu na Svetovni gospodarski forum (WEF) v švicarskem mondenem gorskem središču Davos strinjal Hollande.

"Preveč preprosto bi bilo reči, da zdaj, ko je ECB z namenom okrepiti gospodarsko rast poskrbela za likvidnost, ni treba storiti ničesar več," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Znova se je s podobnimi ugotovitvami oglasila tudi generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Za francosko televizijo France 2 je izpostavila, da bo kvantitativno sproščanje pomagalo okrepiti evrsko gospodarstvo, a samo po sebi ne bo zadostovalo. "Potrebne so globoke strukturne reforme, ki bodo omogočile konkurenčnost," je dejala.

Odločitev ECB pa je danes odločno pozdravil guverner britanske centralne banke Bank of England Mark Carney, ki verjame, da bo ukrep Evropi pomagal ohraniti blaginjo.

"Pozdravljam četrtkove korake ECB za srednjeročno ohranitev blaginje," je povedal. Na ta način se sicer ne bo zagotovilo blaginje same, temveč ustvarilo pogoje zanjo, je pristavil.

Napovedi osrednje denarne ustanove v območju evra so veseli tudi na Kitajskem. Viceguverner kitajske centralne banke Pan Gongshen je danes ocenil, da bo ukrep pomagal okrepiti evrsko gospodarstvo, od tega pa bodo imeli koristi kitajski izvozniki.

Ne glede na to pa ga skrbi padanje vrednosti evra oz. krepitev dolarja, zaradi česar bi se lahko pod pritiskom znašel tudi juan.

ECB je v četrtek s ciljem spodbuditi gospodarsko rast in inflacijo po pričakovanjih napovedala program t. i. kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo od letošnjega marca do najmanj konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic, skupaj za 1140 milijard evrov.