c S

Minister BiH odstopil, ker ni hotel prodati orožja Ukrajini

23.01.2015 14:41 Sarajevo, 23. januarja (STA) - Minister BiH za zunanjo trgovino in gospodarske odnose Boris Tučić je v četrtek protestno odstopil, ker ni hotel odobriti prodaje orožja Ukrajini. Tučić je sicer bosanski Srb in pripada Zvezi neodvisnih socialdemokratov predsednika Republike srbske Milorada Dodika.

Kot je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, je več institucij BiH že odobrilo dostavo 5,5 milijona evrov vrednega orožja in streliva oblastem v Ukrajini, ki se na vzhodu države spopadajo s proruskimi separatisti.

Tučić je bil pod pritiskom, da to čim prej stori še on, saj brez njegovega podpisa orožja ni mogoče izvoziti. A minister tega ni želel storiti, saj bi prodaja po njegovem, kot je zapisal v odstopni izjavi, "imela katastrofalne posledice za BiH in njeni entiteti".

Kot pojasnjuje Hina, se je Tučić zbal poslabšanja odnosov med Republiko srbsko in njeno veliko zaveznico Rusijo, kar je v četrtek potrdil tudi Dodik. Slednji je namreč dejal, da je Tučić odstopil, ker je zastopal načelo, da "BiH ne bi smela sodelovati pri dostavi orožja državi, ki je v vojni z Rusijo".

Kot še dodaja Hina, naslednik Tučića verjetno ne bo imenovan prav v kratkem, saj se v Sarajevu po parlamentarnih volitvah oktobra lani zdaj oblikuje nova vlada.