c S

Na mariborskem sodišču nadaljevanje sojenja Tovšakovi v zadevi Teš 6

23.01.2015 14:31 Maribor, 23. januarja (STA) - Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevala glavna obravnava zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in šesterico soobtoženih. Na zatožno klop je sedla le trojica, vsi ostali so soglašali, da obravnava poteka v njihovi odsotnosti. Ker pa ni bilo niti zagovornika Tovšakove, jo je sodnica izločila iz postopka in nadaljevala sojenje.

Prvoobtožene Hilde Tovšak na mariborsko sodišče v omenjeni zadevi, v kateri specializirano državno tožilstvo obtoženim očita nedovoljeno dajanje in prejemanje daril pri posredovanju tujih delavcev za projekt Teš 6, zaradi zdravstvenih razlogov na mariborskem sodišču že dolgo niso videli. Sodnica Vanja Verdel Kokol pa se je za njeno izločitev odločila tudi zato, ker naj bi bila, kot je dejala, pogajanja Tovšakove o priznanju s tožilstvom v zaključni fazi.

Več kot leto dni potem, ko so na mariborskem sodišču prvič izvedli predobravnavni narok zoper obtožene v zadevi Teš 6, so decembra lani vendarle uspeli začeti tudi glavno obravnavo. Tovšakova je doslej sicer tako kot tudi ostalih šest soobtoženih krivdo zavračala. Na predobravnavnem naroku ji je tožilstvo v zameno za priznanje sicer ponudilo 15 mesecev zapora in 12.000 evrov denarne kazni.

Krivdo za očitana kazniva dejanja sta že avgusta 2013 na predobravnavnem naroku priznala zastopnik poljskega podjetja Remak Marek A. Konfisz in Aleš Pangerc, ki sta bila obsojena na vsak po leto dni zapora. Tovšakova, Uroš Plankar, Aleš Mak, Marjetka Karner Lukač, Darka Rudolf, Matjaž Tovšak in Monika Mravljak so krivdo in s tem ponujene kazni tožilstva zavrnili, nato pa se je predobravnavni narok zavlekel, ker je obramba neuspešno zahtevala izločitev po njihovem nezakonito pridobljenih dokazov.

Današnji narok je sicer minil še brez vabljenih prič, ki bodo na sodišče prihajale nekaj naslednjih petkov. Tokrat so prebirali odredbe slovenjgraškega sodišča, ki je sprva vodilo primer, in specializiranega državnega tožilstva ter poslušali prisluhe in prebirali poročila o tajnem opazovanju.