c S

Rusko tožilstvo za Navalnega zahteva deset let zapora

19.12.2014 15:07 Moskva, 19. decembra (STA) - Rusko tožilstvo je danes zahtevalo izrek desetletne zaporne kazni za vidnega kritika Kremlja Alekseja Navalnega, ker naj bi na račun francoskega kozmetičnega podjetja Yves Rocher nezakonito pridobil več kot pol milijona dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Karizmatičnemu 38-letnemu odvetniku, borcu proti korupciji in vidnemu opozicijskemu voditelju sodijo na okrožnem sodišču v Moskvi, danes pa je prišla na vrsto sklepna beseda tožilstva. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, ga čaka kazenska kolonija.

Obtožen je, da je skupaj z bratom Olegom poneveril skoraj 27 milijonov rubljev, kar je po trenutnem tečaju več kot pol milijona dolarjev, ko sta opravljala storitve dostave za podjetje Yves Rocher. Oba obtožbe zavračata in trdita, da so politično motivirane. Tudi ruska podružnica Yves Rocher pravi, da na račun bratov Navalni po lastnih ugotovitvah ni bila oškodovana.

"V vsem morate iskati nekaj dobrega. Vsaj ni težko izračunati, koliko boš star, ko boš prišel ven," je zahtevo tožilstva na Twitterju danes komentiral Navalni, ki naj bi sicer sodišče nagovoril še danes.

Navalni je že večji del leta v hišnem priporu in ima prepoved komuniciranja z vsemi, razen z najožjimi sorodniki, svojimi odvetniki in organi pregona. Danes mu je sodišče pripor podaljšalo še do 15. februarja, a to je po pisanju AFP le formalnost, saj mu bo sodba izrečena že v kratkem.

Proti Navalnemu je bilo sicer sproženih že več sodnih procesov. Lani je bil zaradi poneverbe obsojen na pet let zapora, a so kazen kasneje razveljavili oziroma spremenili v pogojno, piše AFP.

Navalni je v osnovi zaslovel kot bloger in borec proti korupciji, po vrnitvi Vladimirja Putina na položaj ruskega predsednika leta 2012 pa je postal eden najvidnejših govornikov na opozicijskih shodih. Med drugim je avtor znanega slogana "stranka sleparjev in tatov", ki leti na vladajočo stranko Enotna Rusija.