c S

Dopolnitev kazenskega zakonika s tujimi terorističnimi bojevniki brez zadostne podpore

19.12.2014 15:09 Ljubljana, 19. decembra (STA) - Predlog dopolnitev kazenskega zakonika, s katerim želijo v SDS v zakonik vključiti kazniva dejanja tujih terorističnih bojevnikov, bo po današnji splošni razpravi očitno zaključil zakonodajno pot. Večina poslanskih skupin ga namreč ne podpira, saj ocenjuje, da je nepotreben, podporo so mu poleg poslancev SDS napovedali le še v NSi in ZaAB.

Poslanec SDS Žan Mahnič je v imenu predlagateljev zakona opozoril, da se je v zadnjem obdobju povečala stopnja tveganja in grožnja, ki jo predstavljajo tuji borci in teroristične dejavnosti Islamske države. Spomnil je na resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki opredeljuje nov termin "tuji teroristični bojevniki", na podlagi katere lahko o Slovencih, ki se borijo na strani skrajnežev v Siriji, govorimo kot o tujih terorističnih bojevnikih.

Mahnič je opozoril, da je v Siriji in Iraku trenutno 3300 borcev iz Evrope, med njimi so Slovenci, zato je treba ukrepati takoj in preprečiti rekrutiranje, organiziranje, transport in opremljanje tujih terorističnih borcev. Časa za preventivne ukrepe je po njegovih besedah malo, saj se bodo ti borci po zlomu Islamske države vrnili v Slovenijo.

Po mnenju vlade pa takšne dopolnitve kazenskega zakonika niso potrebne, saj so kazniva dejanja iz resolucije že opredeljena kot kazniva dejanja v veljavnem zakoniku, je pojasnil državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Darko Stare. Kot je dejal, so predlagane določbe tudi premalo obrazložene in nejasne, sporno je tudi podvajanje z že veljavnimi opredelitvami kaznivih dejanj.

Čeprav so v vseh poslanskih skupinah izražali zaskrbljenost zaradi terorističnih dejanj borcev Islamske države, pa večine predlog SDS ni prepričal in so sledili mnenju vlade. Poslanka SMC Ksenija Korenjak Kramar je denimo opozorila, da je obstoječa ureditev zadostna in ustrezna, ter poudarila, da morajo vsi posegi v kazensko pravo delovati v okviru sistema človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Tudi v SD so po besedah Bojane Muršič zaskrbljeni nad odločitvami nekaterih državljanov, ki so se pripravljeni postaviti na stran borcev Islamske države, a jih je vlada prepričala, da sprememba ni potrebna.

Po besedah Marjane Kotnik Poropat (DeSUS) gre za tako specifičen problem, da moramo biti pri iskanju rešitve zanj zelo previdni in preudarni. Spremembe so po njenih besedah preveč nedodelane ter prestopajo meje zakonitosti v kazenskem pravu.

Prav tako predloga ne nameravajo podpreti v ZL, kjer menijo, da je nejasen in nepotreben. Njegovi predlagatelj po mnenju Mateja T. Vatovca tudi ne vidijo, v čem je težava: v zahodni imperialistični politiki, ki je glavni krivec za trenutno stanje.

So pa podporo predlogu napovedali v NSi, kjer so prepričani, da obstoječi kazenski zakonik nima orodja za preganjanje udeležbe slovenskih državljanov v terorističnih organizacijah. Po besedah Mateja Tonina Slovenija ne more spregledati, kaj se bo zgodilo, ko se bodo ti borci vrnili v domovino.

Prav tako je podporo predlogu napovedal Peter Vilfan (ZaAB), saj, kot pravi, ne more pristati na podcenjujoč odnos vlade do predloga in problematike. Ocenjuje sicer, da so se v SDS predloga lotili preveč rokohitrsko in površno, in ga niso nameravali podpreti, a so se premislili zaradi mnenja vlade.