c S

Odvetniki avstralskega ugrabitelja prejemajo grožnje s smrtjo

19.12.2014 09:48 Sydney, 19. decembra (STA) - Odvetniki Iranca, ki je ta teden v kavarni v Sydneyju zajel več talcev, kar se je končalo s smrtjo dveh, dobivajo grožnje s smrtjo, ker so dosegli, da je bil na prostosti ob plačilu varščine, čeprav je bil obtožen vpletenosti v umor bivše žene. Grožnje s smrtjo prejemajo tudi sodniki, poročajo avstralski mediji.

Ljudje še vedno polagajo cvetje pred kavarno Lindt v središču Sydneyja, prizorišče ponedeljkove krvave drame s talci, ko je iranski azilant Man Haron Monis za več kot 16 ur zajel več talcev. Nekaj mu jih je sicer pobegnilo, ob ugrabitelju sta bila na koncu od 17 talcev ubita dva.

50-letni Monis je bil sicer kljub obtožbam o spolnem nasilju in vpletenosti v umor svoje bivše žene po plačilu varščine na prostosti. Imel je tudi dovoljenje za pištolo in tisto, ki jo je uporabil v napadu, je kupil zakonito. Zakaj je bilo temu tako, je avstralski premier Tony Abbott že odredil temeljito preiskavo.

Odvetniki, ki so dosegli, da se je Monis lahko gibal na prostosti - pa tudi sodniki, ki so to odobrili -, pa zdaj po tragediji dobivajo grožnje, tudi s smrtjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. A kot opozarjajo na odvetniški zbornici Novega Južnega Walesa, je to, čeprav razumljivo, napačno.

"Delo v pravosodju je zelo težko, zelo kompleksno in pred sodniki so številni primeri," je za avstralski radio ABC dejala Jane Needham, predsednica zbornice. "Sodniki se morajo odločati na podlagi dejstev, ki so pred njimi in delovati morajo v okvirih zakona," je dodala.

Glede odvetnikov pa je poudarila, da je treba vedeti, da je to pač njihovo delo. "Moralna dolžnost odvetnikov je, da strokovno zagovarjajo vsakega, ki išče njihove storitve," je pojasnila. "Zato so grožnje s smrtjo tistim, ki opravljajo svoje delo, zelo neposrečen odziv," je dodala.

Ena od dveh ubitih talcev je bila sicer ugledna odvetnica Katrina Dawson, mati treh majhnih otrok. Kot je dejala Needhamova, so v odvetniški zbornici globoko pretreseni zaradi izgube kolegice.