c S

Vrh EU podprl naložbeni načrt za Evropo

19.12.2014 09:14 Bruselj, 19. decembra (STA) - Voditelji članic EU so na zadnjem letošnjem zasedanju v Bruslju podprli naložbeni načrt za Evropo in pozvali k vzpostavitvi evropskega sklada za strateške naložbe. To je bil prvi vrh pod taktirko Poljaka Donalda Tuska, ki je začrtal nov slog vodenja s krajšimi sklepi in krajšim zasedanjem - tradicionalno dvodneven vrh je trajal le en dan.

Tusk je že med vrhom po video povezavi, objavljeni na Twitterju, izpostavil, da so se dogovorili o treh stvareh: pozvali so k nujni vzpostavitvi naložbenega sklada ter obnovili zavezo k pospešitvi strukturnih reform in nadaljevanju prizadevanj za zagotovitev zdravih javnih financ. "Te tri stvari skupaj sestavljajo našo strategijo za pospešitev gospodarskega okrevanja," je poudaril.

Evropska komisija bo zakonodajni predlog za vzpostavitev evropskega sklada za strateške naložbe predstavila januarja. Vrh je pozval, naj članice in Evropski parlament dogovor dosežejo do junija, tako da bo mogoče nove instrumente zagnati sredi prihodnjega leta. Evropsko investicijsko banko (EIB) pa je pozval, naj začne dejavnosti z uporabo svojih skladov izvajati januarja.

V sklad bodo lahko prispevale tudi članice, neposredno ali preko nacionalnih razvojnih bank, pri čemer Evropska komisija nacionalnih prispevkov v sklad pri ocenjevanju skladnosti javnih financ z evropskimi proračunskimi pravili ne bo obravnavala obremenilno.

Vrh je v sklepih tudi izpostavil, da bo sklad dopolnil obstoječe programe EU in tradicionalne dejavnosti EIB. Da morajo biti sredstva v sklopu naložbenega načrta dodatna oziroma dopolnilna obstoječim evropskim sredstvom, na primer kohezijskim, je v razpravi izpostavila tudi Slovenija.

Slovenski premier Miro Cerar je izpostavil, da je treba zdaj treba v razmeroma kratkem času zelo intenzivno narediti naslednje korake: Evropska komisija mora oblikovati zakonodajni predlog, članice pa ustrezno pripraviti projekte.

Naložbeni načrt je prišel ob pravem času in je ugodna okoliščina, ki jo je treba izkoristiti, saj Slovenijo stimulira, da hitreje opredeli prednostne projekte, je poudaril Cerar. Večina projektov, ki se pripravljajo v sklopu tega načrta, je namreč že dlje časa nujnih, pa se k njim ni pristopilo dovolj zavzeto, na primer protipoplavna zaščita in drugi tir, je ponazoril.

V sklepih vrha so sicer po premierjevih besedah uresničene vse želje Slovenije, tudi glede kohezijskih sredstev velja, da ostaja dosedanja ureditev in da je naložbeni načrt zastavljen kot dopolnilo in nadgrajuje financiranje iz kohezijskih sredstev.

Snovalci naložbenega načrta poudarjajo, da geografskih ali sektorskih kvot ne bo, temveč bodo zmagali najboljši projekti. Nekatere članice, tudi Slovenija, ob tem izpostavljajo, da je treba pri izbiri projektov zagotoviti enako obravnavo vseh držav.

Vrh tokrat ni razpravljal o geografskih ali sektorskih kvotah. Veliko usklajevanja in dela bo potrebnega za zagotovitev tega, da ne bo diskriminacije, je menil Cerar, a dodal, da obstaja splošno zavedanje, da morajo projekti članice povezovati, ne razdvajati.

Predlagatelj naložbenega načrta, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, je članice pozval, naj se čim prej odločijo o prispevkih v sklad, a Cerar meni, da je realno, da bodo počakale na pravno podlago, šele potem se bodo odločale o prispevkih.

Poleg tega je vrh že potrdil delovni načrt za prihodnje mesece, ki vključuje energetsko unijo, digitalno strategijo, trgovinski sporazum z ZDA, izboljšanje upravljanja v gospodarski in denarni uniji ter okrepitev boja proti izogibanju davkom.

Voditelji so komisijo pozvali, naj celovit predlog za energetsko unijo predstavi dovolj zgodaj, da bo lahko vrh o njem razpravljal marca, ter naj poskrbi za nov elan v prizadevanjih za sprejetje predloga o digitalnem enotnem trgu in naj predlaga ambiciozno digitalno strategijo dovolj zgodaj, da bo lahko vrh o njej razpravljal junija.

V sklepih so voditelji pozvali tudi h končanju pogajanj o ambicioznem, celovitem in vzajemno koristnem trgovinskem sporazumu z ZDA do konca prihodnjega leta, opozorili na nujno potrebo po napredku v boju proti izogibanju davkom ter izpostavili pomen tesnejšega usklajevanja gospodarskih politik za gladko delovanje gospodarske in denarne unije.

V povezavi z drugo temo - Ukrajino in Rusijo - je Tusk po vrhu poudaril, da EU potrebuje realistično dolgoročno strategijo za Rusijo, ki bo držala leta, ne le tedne ali mesece, ter ustrezno naslovila problem ruskega posredovanja v Ukrajini. EU mora pri tem preseči pristop odzivanja in obrambne drže ter biti samozavestna in močna, je še izpostavil.

Vrh je sicer sprejel sklepe o Ukrajini, v katerih je pozdravil njeno odločenost za izvedbo političnih in gospodarskih reform ter izrazil pripravljenost na nadaljnjo pomoč pri teh prizadevanjih, skupaj z drugimi donatorji in v skladu s pogoji Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ob tem je pozdravil pripravljenost Evropske komisije na okrepitev humanitarne pomoči ljudem v stiski.

Voditelji so ocenili, da razmere na vzhodu Ukrajine še naprej vzbujajo resno skrb, ter izpostavili, da je bila politiko nepriznavanja nezakonite priključitve Krima Rusiji v četrtek dodatno zaostrena. Ponovili so tudi, da vztraja pri svojih stališčih in bo dodatno ukrepala, če bo treba. Rusijo so znova pozvali k popolnemu spoštovanju dogovorov iz Minska.

Slovenski premier Miro Cerar je izpostavil, da so v razpravi o Ukrajini in Rusiji vsi voditelji "govorili z istim jezikom v isti smeri" ter da je bila dosežena izjemno velika stopnja enotnosti pogledov, sklepi pa resnično sprejeti s popolnim soglasjem. EU prehaja po njegovih besedah v novo fazo, ko bo lahko veliko bolj suvereno še naprej zastopala svoja stališča.

Ta stališča so, da ne dovoli kršitev mednarodnega prava in poseganja v suverenost drugih držav, da pomaga Ukrajini pri politični stabilizaciji in izvedbi strukturnih reform ter s humanitarno pomočjo, je pojasnil. Tudi Slovenija bo po njegovih besedah prispevala pri humanitarni pomoči, saj mora izkazati solidarnost do ljudi v stiski.

Tradicionalno dvodnevni decembrski vrh je pod Tuskovo taktirko trajal le en dan, kar kaže na nov slog vodenja in metode dela pragmatičnega Poljaka.

Slovenski premier je povedal, da so vsi voditelji v pozitivnem duhu sprejeli Tuskov način vodenja. Tokrat so bili sicer morda laže učinkoviti, saj so se močno strinjali pri obeh temah, v prihodnje morda niti Tusk ne bo mogel preprečiti podaljšanja razprave, a tokrat je to povzročilo dobro razpoloženje in konstruktivno razpravo, je pojasnil Cerar in ocenil, da Tusk zelo dobro opravil svoje delo.