c S

DZ danes o predlogu dopolnitev kazenskega zakonika in Tešu 6

19.12.2014 11:14 Ljubljana, 19. decembra (STA) - DZ bo danes končal redno decembrsko sejo. Pred poslanci sta ostala še predlog novele kazenskega zakonika, ki jo je pripravila poslanska skupina SDS, in razprava o projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za to problematiko so poslanci SDS pripravili vrsto priporočil, a jih je zavrnil že matični odbor.

Odbor za infrastrukturo je namesto priporočil SDS sklenil vladi priporočati, da v okviru svojih pristojnosti zaradi vpliva Teša 6 na poslovanje Teša in njenega lastnika Holding Slovenske elektrarne (HSE) pridobi informacije o načrtovanem poslovanju skupine HSE in Teša za naslednjih pet let ter načrtovanih ukrepih za obvladovanje tveganj in poslovanje Teša in HSE.

Priporočila SDS so šla med drugim v smeri pridobivanja informacij o projektu in tveganju za unovčitev državnega poroštva za Teš 6, a je odbor ocenil, da so na seji dobili dovolj informacij, da uradna priporočila vladi o tem niso potrebna.

Kot je pojasnil infrastrukturni minister Peter Gašperšič, se vlada zaveda težav zaradi Teša 6, zato je že sprejela določene ukrepe. Spomnil je na ustanovitev delovne skupine za pripravo zakonskih podlag, s katerimi bi omogočili revizije naložbe. Po njegovi oceni je bistveno, da se preprečijo vsakršne nadaljnje nepravilnosti pri dokončanju projekta, treba je tudi odkriti in sankcionirati vsake pretekle nepravilnosti. Pomembno je še, da se zmanjšajo tveganja za unovčitev poroštva.

Razprava o Tešu - predvidenih je skoraj šest ur - se bo sicer končala brez glasovanja.

Pred poslanci je tudi predlog novele kazenskega zakonika, ki predvideva sankcioniranje tujih terorističnih bojevnikov. Vlada po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča nasprotuje temu predlogu, ker da je v nasprotju s temeljnimi postulati kazenskega zakonika in predstavlja "eno precej slabo kopijo nekih črnogorskih sprememb pred meseci". S predlogom se prav tako ne strinjajo, ker menijo, da so s trenutnim zakonikom dobro pokrita teroristična kazniva dejanja. V okviru EU pa poteka tudi razprava o poenotenju zakonodaje na tem področju, je dodal.