c S

Štrukelj: Sindikalna enotnost v celoti zagotovljena

27.11.2014 16:09 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Sindikalna enotnost je v celoti zagotovljena, je ob prihodu na današnja pogajanja o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju poudaril vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Če bo vlada danes vztrajala pri dodatnem znižanju, kar zavračajo vsi sindikati, velikih možnosti za nadaljevanje pogajanj ne vidi in sledijo protesti.

Da zahteve po dodatnem zniževanju pri plačah v javnem sektorju zavračajo vsi sindikati, je bilo po njegovih besedah danes potrjeno tudi na usklajevalnem sestanku vseh sindikatov.

Kot je dejal, je bila "kocka sicer danes že vržena na vladi, ne vemo pa še, kje se bo ustavila". Vladna odločitev namreč še ni znana. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob prihodu dejal le, da je vlada danes zadevo obravnavala, a se bodo najprej pogovorili s sindikati.

A če bo vlada tudi danes prišla z zahtevami po dodatnih znižanjih, v sindikatih napovedujejo konflikt. "Potem bomo prepričevali vlado, ne več za pogajalsko mizo, ampak s svojimi telesi pred njenim vhodom," je dejal Štrukelj. Protestni shod sindikati načrtujejo za 3. december.

Vlada in sindikati javnega sektorja danes znova iščejo kompromis glede varčevalnih ukrepov za leto 2015. Pogajanja pa so se zaradi seje vlade začela s 45-minutnim zamikom.

Kakšen bo njihov rezultat, pa je odvisno predvsem od odločitve vlade. Ob tem je pričakovati nov, milejši predlog, a je glede na izjave sindikalne strani dogovor kljub temu malo verjeten. Se pa današnjih pogajanj znova udeležuje tudi finančni minister Dušan Mramor, ki tudi ni dajal izjav.