c S

EU razširila sankcije zaradi krize v Ukrajini proti 18 osebam

27.11.2014 14:53 Bruselj, 27. novembra (STA) - Evropska unija je danes razširila sankcije zaradi krize v Ukrajini proti 18 fizičnim in pravnim osebam z vzhoda nemirne države. Gre za 13 proruskih separatistov in pet subjektov.

"Ukrep je bil sprejet zaradi njihove vpletenosti v spodkopavanje ozemeljske celovitosti Ukrajine," so pojasnili viri v Bruslju.

Med subjekti, proti katerim so bile uvedene sankcije, so politične skupine, ki so bile povezane z organizacijo volitev na vzhodu Ukrajine, ki jih vlada v Kijevu in Evropska unija nista priznali.

Ukrepi, ki so bili sprejeti na ravni veleposlanikov držav članic, bodo stopili v veljavo v nedeljo, ko bodo v uradnem listu EU objavljena tudi imena sankcioniranih.

Unija je septembra na kazenski seznam že uvrstila "premierja" tako imenovane Ljudske republike Doneck Aleksandra Zaharčenka in njenega "obrambnega ministra" Vladimirja Kononova, znanega tudi po vzdevku "Car", poveljnika ljudske milice v Doneškem bazenu Miroslava Rudenka ter "premierja" tako imenovane Ljudske republike Lugansk Genadija Cipkalova.

Poleg tega je unija sprejela tudi dva kroga gospodarskih sankcij proti Rusiji na finančnem, energetskem in obrambnem področju. Zaostrovanje gospodarskih sankcij za zdaj ni predvideno, morda bo o tem govora na decembrskem vrhu EU.