c S

Prvi cilj seje OZP priznanje Palestine

27.11.2014 13:23 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Prvi cilj petkove seje odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na kateri bodo na pobudo Združene levice razpravljali o priznanju Palestine, je priznanje Palestine, ki je osnovni korak k reševanju konflikta na Bližnjem vzhodu, je danes na novinarski konferenci poudaril poslanec ZL Matej Tašner Vatovec.

Po njegovem mnenju sklepa o priznanju, ki ga predlaga ZL, ni moč zavrniti, tudi zaradi ozračja, ki se je ustvarilo v javnosti. Kot je poudaril, so se od sklica seje OZP o priznanju Palestine številne stranke in posamezniki izrazili za priznanje, med njimi tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor.

Po besedah Tašner Vatovca bo petkova seja OZP tudi opomnik premierju Miru Cerarju, naj v svojem delovanju začne spoštovati vladavino prava.

Tašner Vatovec je še pojasnil, da so se poslanci pred sejo OZP v sredo pogovarjali z izraelskim in palestinskim veleposlanikom. "Klic iz Palestine je, da je edina stvar, ki jo Palestina potrebuje, priznanje," je povzel bistvo pogovora s palestinskim veleposlanikom. Iz telefonskega pogovora z izraelskim veleposlanikom pa je bilo po njegovih besedah jasno, da je Izrael ostro proti priznanju Palestine.

Dejal je še, da se bodo uro pred začetkom seje OZP na Trgu republike začele demonstracije za priznanje Palestine.

Tašner Vatovec je na novinarski konferenci omenil tudi, da Slovenija prejšnji petek v Generalni skupščini Združenih narodov ni podprla resolucije o boju proti poveličevanju nacizma oz. se je na glasovanju vzdržala. "Pri tej resoluciji gre za vprašanje vrednot," je dejal. "Če ne nasprotujemo boju proti nacizmu, lahko domnevamo, da ga na tih način dopuščamo ali celo podpiramo," je dodal. Menil je, da je to ključen problem slovenske, pa tudi evropske politike.

"Težava je, da slovenske zunanje politike ni oz. da postaja Slovenija vazalna kneževina ZDA in Nemčije. Gre za politično in moralno neokusno oz. že kar zavržno dejanje oz. finančne kalkulacije, ki nacizem uporabljajo kot sredstvo bitko med ZDA in Rusijo," je poudaril. Ob tem je menil, da bi morala EU in Slovenija zavzeti aktivnejšo vlogo in da bi se morala oblikovati zunanja politika EU, ki bi postala kontrapunkt ameriški.