c S

Interpol na lovu za nekdanjim "Putinovim bankirjem"

27.11.2014 10:15 Moskva, 27. novembra (STA) - Interpol je začel obsežen lov za Sergejem Pugačjovom, nekdaj vplivnim članom kremeljske nomenklature, kasneje pa se je prelevil v kritika Kremlja ter nato bankrotiral in zapustil državo. Pugačjova, ki je bil znan kot "bankir" ruskega predsednika Vladimirja Putina, v Moskvi sedaj obtožujejo kraje državnega denarja.

51-letni Pugačjov je nekoč veljal za vodjo kremeljskih "jastrebov", ki so med drugim pred desetletjem stali za aretacijo in obsodbo nekdanjega naftnega tajkuna Mihaila Hodorkovskega. Bil naj bi tudi med glavnimi pobudniki obsežne nacionalizacije, ki se je v Rusiji začela, ko je Putin leta 2000 prvič zavzel predsedniški položaj. Do junija letos je bil Pugačjov večinski lastnik verige z drago francosko hrano Hediard.

Nedavno je zapustil Rusijo in odšel neznano kam ter obenem postal eden najglasnejših kritikov Putina in njegovega novega kroga bogatih zaupnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oktobra je za britanski Financial Times izjavil, da "danes v Rusiji ni nobene zasebne lastnine več, so le še podložniki, ki pripadajo Putinu". "Velika podjetja ne morejo živeti kot nekoč. Živeti morajo pod vojaško vladavino," je še dodal nekdanji Putinov zaveznik.

Sedaj ga očitno išče Interpol, kot piše na njihovi uradni spletni strani, ga želijo ruski pravosodni organi. Interpol poziva vse, ki bi lahko pomagali pri iskanju Pugačjova, naj se javijo, ne zahteva pa izrecno njegove aretacije, poroča AFP.