c S

Nadaljevanje pogajanj vlade in sindikatov v senci vse bolj verjetnega protesta

27.11.2014 08:35 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada in sindikati javnega sektorja bodo danes znova iskali kompromis glede varčevalnih ukrepov za leto 2015. Sprva se bo vlada na seji izrekala o predlogih sindikatov. Ob tem je pričakovati nov, milejši predlog. Posebej se bodo sestali tudi sindikati. Kljub sredinemu sestanku ožje skupine obeh strani pa se zdi decembrski protest vse bolj verjeten.

Vladna stran je želela ob podaljšanju sedaj veljavnih ukrepov prihraniti dodatnih 127 milijonov evrov. A ukrepe, ki jih je v ta namen predlagala, sindikalna stran vseskozi odločno zavrača. Zanjo je sprejemljivo kvečjemu podaljšanje (večine) trenutnih ukrepov.

To je ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja privedlo do točke, ko bo zadevo vnovič preveril na vladi. Ta se bo na današnji seji opredelila do predlogov sindikatov, predvidoma bo oblikovala tudi nove predloge ukrepov. Pričakovati pa je, da bo vlada na popoldanskem nadaljevanju pogajanj pred sindikate stopila z vsaj nekoliko milejšim predlogom.

Po neuradnih informacijah sta namreč v sredo zvečer Koprivnikar in finančni minister Dušan Mramor na sestanku vodjema obeh sindikalnih pogajalskih skupin, Branimirju Štruklju in Dragu Ščernjaviču, spet pojasnjevala javnofinančne razmere in scenarije v primeru nedogovora.

Mramor se je s sindikati sicer sestal že minuli teden in posvaril, da bo treba po zahtevah iz Bruslja plače javnih uslužbencev znižati z zakonom, če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP.

A sindikati že takrat niso popustili. Nasprotno, v konfederaciji sindikatov javnega sektorja so za prihodnjo sredo napovedali protestni shod, če vlada ne umakne dodatnih posegov v plače in druge prejemke. Ali se jim bodo pridružili, se bodo ostali sindikati odločali na skupnem usklajevalnem sestanku, ki bo še pred pogajanji z vlado. Nekateri, denimo poklicni gasilci in policisti, pa že grozijo tudi s stavko.