c S

Vlada med drugim o izvajanju fiskalnega pravila in protipoplavnih ukrepih

27.11.2014 08:37 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada naj bi danes po napovedih med drugim potrdila predlog zakona o izvajanju fiskalnega pravila in akcijski načrt kratkoročnih ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti. Posvetila naj bi se tudi urejanju študentskega dela in pogajanjem z javnim sektorjem, odprla pa naj bi tudi razpravo o priznanju Palestine.

Vodje koalicijskih strank in poslanskih skupin so se v sredo dogovorili, da bo vlada danes predlog zakona o izvajanju fiskalnega pravila poslala v obravnavo v DZ. Potem naj bi se v najkrajšem možnem času sestal parlamentarni vrh in skušal doseči soglasje glede načina izvedbe v ustavo zapisanega pravila o srednjeročni izravnanosti javnih financ. DZ bo za njegov sprejem namreč potreboval dvotretjinsko večino.

Vlada bo po predvidevanjih obravnavala tudi prenovljeni zakon o bančništvu. Ta v slovenski pravni red vnaša nova evropska pravila o nadzoru, obvladovanju tveganj, strožjih kapitalskih zahtevah in določene vidike okvira za reševanje bank, prinaša pa še določena nova pravila glede bančnih nadzornikov.

Danes se izteče tudi rok, do katerega mora ožja delovna skupine vlade pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami. Pričakovati je, da bo vlada načrt kratkoročnih ukrepov potrdila. Hkrati vlada do konca 2015 načrtuje še pripravo splošnega načrta poplavne varnosti.

Vlada se bo predvidoma lotila tudi ukrepov za ureditev študentskega dela. S spremembami Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) se bo uvedlo plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za študentsko delo, in to predvidoma že s 1. februarjem 2015. Ker pa se je s spremembami ZUJF in podpisanim sporazumom med ŠOS, MDDSZEM in Vlado RS glede urejanja področja študentskega dela, področje začasno uredilo, dogovor pa napoveduje tudi ukrepe, ki bodo sledili v letih 2015 in 2016, zakon o študentskem delu kot tak ni v pripravi

Vlada naj bi se opredelila še do predlogov sindikatov glede varčevalnih ukrepov v javnem sektorju za leto 2015. Ob tem gre sklepati, da bo bodisi oblikovala nove predloge ali pa vztrajala na že znanih.

Po napovedih premiera Mira Cerarja naj bi vlada odprla tudi razpravo o priznanju Palestine, o čemer bodo sicer v petek razpravljali poslanci na seji odbora DZ za zunanjo politiko. Vprašanje je v zadnjih dneh dobilo zagon, podpora priznanju Palestine kot neodvisne in samostojne države pa med poslanskimi skupinami očitno raste.

Vlada bi na današnji seji lahko sprejela tudi sklep o udeležbi v novi misiji Nata v Afganistanu, potem ko je za to v torek dobila zeleno luč v parlamentu. V tej misiji, ki bo namenjena urjenju afganistanskih vojakov in se bo začela z novim letom, naj bi sodelovalo do deset slovenskih vojakov.