c S

Vrh parlamentarnih strank o izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu v sredo

25.11.2014 15:20 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Predsednik vlade Miro Cerar bo osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila predsednikom in vodjem poslanskih skupin parlamentarnih strank predstavil v sredo. Vrh parlamentarnih strank na temo načina izvajanja v ustavo zapisanega pravila bo predvidoma opoldne v vladnih prostorih, so za STA potrdili v premierjevem kabinetu.

Osnutek izvedbenega zakona je pripravljen, koalicijski vrh se je o njem pogovarjal v nedeljo, danes pa bo vlada z njegovo vsebino seznanila tudi koalicijske poslance. V četrtek naj bi ga potem obravnavala vlada.

Da bo vlada vsebino zakonskega osnutka predstavila tudi predsednikom ostalih parlamentarnih strank, so iz Cerarjevega kabineta sporočili že v nedeljo po sestanku koalicijskega vrha. Sprva se je sicer govorilo, da bo sestanek po obravnavi na vladi, zdaj pa bo do njega prišlo prej.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je že konec oktobra pojasnila, da je ministrstvo pripravilo nov osnutek predloga izvedbenega zakona.

Poslanska skupina SDS pa je 13. novembra v obravnavo medtem vnovič vložila svoj predlog izvedbenega zakona, s katerim bi se določilo podrobnosti glede izvajanja fiskalnega pravila in načina uravnoteženja javnih financ. Njihov prvi predlog letos poleti ni premagal prve parlamentarne stopnice.

Zakon bo moral veljati za proračun za leto 2015, sicer v SDS napovedujejo ustavno obtožbo zoper premierja in ministra za finance Dušana Mramorja. Ustavno obtožbo so napovedali že proti prejšnji vladi Alenke Bratušek, a se nato zanjo niso odločili, saj so se parlamentarne stranke dogovorile, da ga bodo skupaj usklajevale.

Slovenija je fiskalno pravilo v ustavo vnesla maja lani. Njegovo uveljavitev je napovedala z letom 2015, sprejetje izvedbenega zakona pa do novembra lani.

V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo.

Merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga mora DZ izglasovati z dvotretjinsko večino.