c S

OECD Sloveniji občutno zvišal napoved gospodarske rasti

25.11.2014 14:06 Pariz, 25. novembra (STA) - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je močno zvišala napoved za letošnjo rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP). Ta naj bi se letos tako okrepil za 2,1 odstotka, potem ko je organizacija maja napovedovala le 0,3-odstotno gospodarsko rast. Prihodnje leto naj bi bila rast 1,4-odstotna.

OECD se je s tem pridružila ostalim mednarodnim ustanovam, ki so v zadnjem času bistveno izboljšale gospodarske obete za Slovenijo. So pa v organizaciji skupaj z Evropsko komisijo najbolj optimistični, nižje stopnje rasti namreč napovedujejo v Mednarodnem denarnem skladu in v Evropski banki za obnovo in razvoj.

Organizacija s sedežem v Parizu je objavila tudi napoved za leto 2016, ko naj bi se slovensko gospodarstvo okrepilo za 2,2 odstotka.

Letošnja gospodarska rast v Sloveniji bo tako nekoliko višje od povprečne rasti v državah OECD, ki bo pri 1,8 odstotka. V prihodnjih dveh letih pa bo za povprečjem članic organizacije zaostajala (prihodnje leto za 0,9 odstotne točke, v 2016 pa za 0,4 odstotne točke).

V OECD pravijo, da bo po letošnji okrepitvi rast slovenskega BDP prihodnje leto šibka, čeprav se bo izvoz še naprej krepil. Gospodarsko dejavnost, še posebej domačo potrošnjo, bosta namreč zavirala konsolidacija javnih financ in še vedno visoka brezposelnost, na investicijsko dejavnost podjetij pa bodo negativno vplivali postopki razdolževanja podjetij.

Organizacija kot ključno prioriteto slovenske ekonomske politike izpostavljajo čim bolj hitro in gladko prestrukturiranje gospodarstva, tako kot tudi nadaljevanje privatizacije in večjo odprtost za tuje neposredne naložbe. Slednji dve nalogi naj bi izboljšali upravljanje podjetij in gospodarstvu prinesli prepotreben svež kapital.

Nadaljevati se mora tudi konsolidacija javnih financ, saj bi vsak prevelik odmik od začrtane poti znova zamajal zaupanje trgov v državo. V OECD ponavljajo tudi že znano priporočilo Sloveniji o reformi javnega sektorja za njegovo večjo učinkovitost, omenjajo pa še aktivno politiko za boj proti brezposelnosti.

Ta naj bi se sicer po anketni metodi z letošnjih 9,9 odstotka prihodnje leto malenkostno dvignila na 10 odstotkov, nato pa v 2016 upadla na 9,3 odstotka. Inflacija bo ves čas ostala več precej pod povprečjem OECD, saj naj bi letos dosegla vsega 0,4 odstotka, se prihodnje leto dvignila na 0,6 odstotka in nato v 2016 na en odstotek.

V OECD ocenjujejo, da bo državi prihodnje leto uspelo znižati javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke BDP. Z letošnjih 4,4 odstotka naj bi tako prihodnje leto upadel na 2,9 odstotka, v 2016 pa na 2,4 odstotka. Če se bo to uresničilo, bodo slovenske javne finance v 2015 in 2016 bolj zdrave od povprečja v OECD.