c S

MZZ: Nasilje nad ženskami še vedno najpogostejša kršitev človekovih pravic

25.11.2014 13:16 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Skoraj 20 let po sprejetju pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje ter 25 let od sprejetja konvencije o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk, je nasilje nad ženskami še vedno najpogostejša kršitev človekovih pravic in je prisotna v vseh državah sveta, od današnjem mednarodnemu dnevu boja proti nasilju nad ženskami opozarjajo na MZZ.

Kot je objavljeno na spletni strani zunanjega ministrstva, po podatkih Združenih narodov doživi psihično ali spolno nasilje ena od treh žensk, pogosto so storilci njihovi partnerji ali drugi člani družine. Ta delež je po podatkih nekaterih nacionalnih študij še večji, saj je do 70 odstotkov žensk vsaj enkrat v življenju doživelo fizično in/ali spolno nasilje svojih partnerjev.

Ocenjuje se, da do 30 milijonom deklic, mlajših od 15 let, še vedno grozi pohabljanje ali obrezovanje spolovil. Več kot 130 milijonov deklic in žensk po svetu je bilo podvrženih tej praksi. Danes po svetu živi več kot 700 milijonov žensk, ki so bile poročene kot mladoletnice, od teh je bilo 250 milijonov poročenih mlajših od 15 let.

V letošnjem letu so že potekale številne pobude in razprave za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami. V mednarodnih forumih, kot sta svet ZN za človekove pravice in tretji odbor Generalne skupščine ZN, se nadaljujejo pobude za odpravo nasilja nad ženskami in nekaterih izpostavljenih oblik, kot so pohabljanje ženskih spolovil, otroške, zgodnje in prisilne poroke in spolno nasilje v konfliktih, čeprav žrtve slednjega niso le ženske. Tako sta poleti v Londonu potekala dva vrha, in sicer svetovni vrh za odpravo spolnega nasilja v konfliktih in vrh o deklicah. Pozivoma obeh se je pridružila tudi Slovenija, so še zapisali na MZZ.

V pričakovanju obeležitve 20. obletnice pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje, ki bo prihodnje leto, MZZ izpostavlja globalni poziv k odpravi vseh oblik nasilja nad ženskami in deklicami, ki ga ta dva dokumenta vsebujeta kot enega od 12 kritičnih področij.

Članice ZN so v Pekingu priznale, da je nasilje nad ženskami in deklicami eden od poglavitnih mehanizmov za zanikanje enakosti žensk in da predstavlja visoke socialne, zdravstvene in ekonomske stroške. V okviru priprave na agendo po letu 2015 je potrebno ustrezno poudariti pomen vloge žensk v vseh življenjskih obdobjih, tudi v starosti, in odprave nasilja nad njimi.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami je Generalna skupščina ZN razglasila leta 1999. 25. november je bil sicer prvič razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami že na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene leta 1960 v času diktature Rafaela Trujilla v Dominikanski republiki.

25. novembra se vsako leto začne tudi 16-dnevna kampanja za človekove pravice žensk, ki se zaključi 10. decembra, ob svetovnem dnevu človekovih pravic. Tema letošnje kampanje ZN "UNiTE" za odpravo nasilja nad ženskami je "Obarvaj svojo sosesko v oranžno".