c S

Polnopravna članica Aldeja tudi ZaAB

21.11.2014 11:37 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Svet Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) je danes v Lizboni pred kongresom te evropske stranke sprejel v polnopravno članstvo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), so sporočili iz ZaAB.

ZaAB je prošnjo za članstvo v Aldeju vložil julija, o vlogi pa je nato razpravljal izvršni odbor Aldeja, ki je svetu stranke priporočil odobritev sprejema. Politiko ZaAB je danes v Lizboni predstavil generalni sekretar stranke Roman Jakič. Po opravljeni razpravi so člani sveta soglasno sprejeli ZaAB v polnopravno članstvo.

V Alde je včlanjenih 57 političnih strank iz vse Evrope. Od slovenskih strank liberalcem pripadajo še LDS, Zares in Državljanska lista, prošnjo za pridružitev pa je nedavno poslala tudi Stranka Mira Cerarja (SMC).

Med sedanjimi evropskimi poslanci iz Slovenije Aldeju pripada Ivo Vajgl. Ta je bil sicer na majskih volitvah v Evropski parlament izvoljen na listi DeSUS, ki ni član Aldeja, a je ostal v politični skupini, ki ji je pripadal še v prejšnjem mandatu, ko je bil član Zaresa.

Kongres Aldeja, ki se je začel danes, bo, kot so še sporočili iz ZaAB, ob številnih resolucijah in programskih dokumentih v soboto odločal tudi o sestavi izvršnega odbora. Za mandat člana izvršnega odbora in zakladnika Aldeja kandidira Jakič, kandidatka za podpredsednico Aldeja pa je med drugim evropska poslanka iz avstrijske liberalne stranke NEOS Angelika Mlinar.