c S

Asad za dejansko mednarodno koalicijo v boju proti IS

21.11.2014 11:54 Damask, 21. novembra (STA) - Sirski predsednik Bašar al Asad je v četrtek dejal, da je za zmago nad skrajno Islamsko državo (IS), ki zaseda pomembne dele Sirije in Iraka, potrebno dejansko mednarodno sodelovanje. To je dejal nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama zavrnil povezovanje z Asadom v boju proti džihadistom IS.

"Za regijo so to odločilni časi" in najpomembnejši dejavnik, ki bo določil rezultat, je "dejansko in iskreno mednarodno sodelovanje v boju proti džihadistom," je dejal Asad članom svoje vladajoče stranke Bath po poročanju sirske tiskovne agencije Sana.

Poudaril je, da so teroristične skupine, ki jih vodi IS, sad napačnih in agresivnih politik tistih, ki vodijo vojno proti Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki vodi mednarodno koalicijo proti IS, je v soboto v Avstraliji dejal, da je Asad, ki se že skoraj štiri leta sooča z oboroženim uporom, pri večini Sircev izgubil legitimnost. Če bi se z njim povezali v boju proti IS, bi to vodilo samo v še večjo podporo sunitov IS in s tem v oslabitev mednarodne koalicije, je dejal.