c S

Ustavni sodniki danes o Janševem poslanskem mandatu

13.11.2014 11:43 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Ustavni sodniki bodo začeli obravnavo pritožbe predsednika SDS Janeza Janše zaradi prenehanja poslanskega mandata. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata, medtem ko končne odločitve danes še ne gre pričakovati.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri predlaga tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata.

Janšo bi moral na poslanski funkciji naslediti Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. To pa le v primeru, da bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je sicer nedavno vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje.