c S

Sodišče dopustilo spremembo obtožnice v sojenju Šrotu, dokazni postopek še ni končan

11.11.2014 17:56 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim dopustil spremembo obtožnice, ki je razburila obrambo. Dokazni postopek v sojenju sicer še ni končan, saj imajo obtoženi zaradi spremembe možnost dopolniti zagovor. Prihodnji teden pa naj bi sledile zaključne besede.

Kljub napovedi, da se bodo na sodišču danes začeli zaključni govori v sojenju zaradi obtožne o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema Pivovarne Laško, do tega danes ni prišlo

Znova se je namreč zapletlo zaradi nedavno spremenjene obtožnice. Sodišče je spremembo obtožnice dopustilo, pri tem pa vse stranke v postopku pozvalo, naj predlagajo izvedbo dodatnih dokazov, če to želijo. Vsi obtoženi so se odločili za dopolnitev svojega zagovora. Večina obtoženih je danes že izkoristila možnost dopolnitve zagovora, prihodnji torek pa bo to storila tudi zakonita zastopnica družbe Atka-Prima Anica Aužner Šrot, nato pa naj bi se po napovedih vendarle končal dokazni postopek in začeli zaključni govori.

Šrot je danes ponovil, da ni storil očitanega kaznivega dejanja, torej zlorabe položaja pri vodenju družbe Atka-Prima. Kljub temu da mu tožilstvo ne očita več, da se je s kaznivimi dejanji sam okoristil, pa Šrot vztraja, da se s tem prav tako ni nezakonito okoristila Atka-Prima.

Blaž Kovačič Mlinar, ki zagovarja Šrota, je še pred odločitvijo sodišča o spremenjeni obtožnici poudaril, da obramba nasprotuje takšni spremembi, saj ta, kot je dejal, ne sme okrniti obtoženčeve možnosti za obrambo.

"V tako obsežnem, zapletenem in odmevnem kazenskem postopku ni pošteno, da tožilstvo na koncu spreminja igro," je izpostavil odvetnik. Po njegovem mnenju bi bilo v tem primeru pošteno, da se celotni dokazni postopek ponovi. Odvetnik Marko Bošnjak pa je v imenu družbe Atka Prima sodišču predlagal, da ne dopusti takšne spremembe obtožbe, vendar sodišče ni sledilo njegovemu predlogu.

Odvetnik Matej Erjavec je izpostavil, da je tožilec z modifikacijo obtožnice spremenil tudi obtožbe zoper nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja. "Obtožbe se nanašajo na popolnoma druge posle," je očital tožilcu.

Da spremenjena obtožnica obtoženim očita drugačna kazniva dejanja, kot so bila definirana v prvi, se je strinjal tudi Mitja Jelenič Novak, odvetnik nekdanje Šrotove svetovalke Vesne Rosenfeld. "Spreminja se bistvo očitka Bošku Šrotu, s tem pa tudi Rosenfdovi, ki je obtožena pomoči pri zlorabi položaja," je dejal. Odvetnik Emil Zakonjšek pa je dodal, da tožilec ne sme zlorabljati svoje pravice do spremembe obtožnice.

Tožilec je namreč pred dvema tednoma spremenil obtožnico, ki Šrotu ne očita več, da je pridobil korist za družbo Atka-Prima in zase, temveč za družbi Center Naložbe in Infond Holding. Znižal se je tudi znesek očitane pridobljene koristi, ki ni več 109,15 milijona evrov, temveč 77 milijonov evrov. Tožilec meni, da je obtožnica v bistvenem delu enaka, saj "ostajajo isti obdolženci za ista kazniva dejanja".

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva naj bi se namenila za financiranje delnic Pivovarne Laško.