c S

O lobističnih stikih najpogosteje poročajo poslanci SMC in SD

11.11.2014 13:04 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila nov način spremljanja podatkov o lobističnih stikih. Iz seznama, dostopnega na spletni strani, je razvidno, da so v zadnjih mesecih med strankami o lobističnih stikih najpogosteje poročali poslanci SMC in SD, med ministrstvi pa funkcionarji in uslužbenci s finančnega in gospodarskega resorja.

Na podlagi zapisov o lobističnih stikih od 1. avgusta letos je na spletni strani komisije dostopen nov način objavljanja teh podatkov. Objavljeni so zaporedna številka, funkcija oz. položaj lobiranca, naziv politične stranke oz. institucije, datum stika, status lobista, interesna organizacija ter namen in cilj lobiranja.

Objavljeni so podatki iz prejetih zapisov o lobističnih stikih, ki imajo vse elemente lobiranja po določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Število lobističnih stikov ni nujno enako številu prejetih zapisov lobističnih stikov, saj lahko en prejeti zapis zajema podatke več lobističnih stikov.

Iz seznama je razvidno, da je KPK največ zapisov o lobističnih stikih po 1. avgustu med poslanskimi skupinami prejela od SMC, in sicer 33. Od poslanske skupine SD je prejela 31 zapisov, od NSi 11 in od ZL štiri zapise. Na komisiji so prejeli še dva zapisa drugih funkcionarjev oz. funkcionarja DZ ter 12 zapisov javnih uslužbencev v DZ.

Lobisti so na poslance najpogosteje skušali vplivati za interese Zveze društev upokojencev Slovenije. Takšnih je bilo 22 zapisov, ki so jih na komisijo naslovili poslanci SMC in NSi. Na poslance SD so se večkrat obrnili lobisti, ki so zastopali interese Iniciativnega odbora hišnikov Slovenije ter institucij Greenpeace Slovenija in Focus, Društvo za sonaraven razvoj.

Med ministrstvi sta lobistične stike najpogosteje prijavljala ministrstvo za finance (14 zapisov) in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (13). Sedem zapisov je KPK prejela od javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, pet od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter dva od nekdanjega ministrstva za kmetijstvo in okolje. Dva zapisa so komisiji posredovali tudi z ministrstva za zunanje zadeve, še enega pa z ministrstva za pravosodje.

Na finančno ministrstvo so se najpogosteje obračali lobisti londonske družbe PricewaterhouseCoopers LLP, na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa družbe Petrol. Predstavniki agencije za zdravila in medicinske pripomočke so med drugim prijavili tri stike z lobisti, ki so zastopali interese podjetja Salus. Na kmetijsko ministrstvo pa so se večkrat obrnili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in Zveze lastnikov gozdov Slovenije.

Kot navajajo na KPK, je njihova naloga zagotoviti učinkovit nadzor nad lobiranjem in preprečiti netransparentno delovanje v javnih zadevah. Komisija se odločno zavzema, da morajo biti vplivi interesnih organizacij na politične odločitve pregledni, javni in odkriti.

Na ta način se lobirance zavaruje pred morebitnimi sumljivimi pritiski, vsiljevanji, nadlegovanji in tudi morebitnimi poskusi podkupovanja, hkrati pa se interesnim organizacijam omogoči objektivno in zakonito posredovanje njihovih interesov političnim odločevalcem.

Lobirane osebe morajo o stikih z lobisti sestaviti zapis in ga posredovati komisiji v roku treh dni od stika z lobistom, so še zapisali na KPK.